Aantal leefloners stijgt in regio


"In 2010 waren er 770 leefloontrekkers in de 14 Westhoekgemeenten, samen goed voor ongeveer 163.000 inwoners. Dat zijn er 35 meer dan in 2009. Er zijn verschillende verklaringen. Er is de economische crisis die zich nog steeds laat voelen, nogal wat OCMW's signaleren ook dat altijd meer jongeren een leefloon aanvragen en ook er is de groep van asielzoekers. Nieuw is het fenomeen van de gepensioneerde asielzoeker die geen recht heeft op een pensioen en bij het OCMW aanklopt. De vraag of de financiële draagkracht van de gemeenten groot genoeg is om deze kosten te blijven dragen, moet worden gesteld. Structurele oplossingen dringen zich op en wij pleiten voor een betere screening en begeleiding naar de arbeidsmarkt", aldus Lahaye-Battheu.

Bron: Het Laatste Nieuws, 14 april 2011, Dieter Dujardin



Aantal leefloners in stijgende lijn

Westhoek Het aantal leefloners, dat een sociale uitkering krijgt van het OCMW, stijgt in de Westhoek. Dat blijkt uit cijfers die volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) opvroeg bij de OCMW's van de regio.

In 2008 waren er 672 leefloners, in 2009 al 735 en vorig jaar 770. Volgens Sabien Lahaye-Battheu zijn er verschillende verklaringen voor deze aanhoudende stijging. 'De gevolgen van de economische crisis laten zich nog voelen. Nogal wat OCMW's signaleren ook dat steeds meer jongeren en/of studenten een leefloon aanvragen. Asielzoekers die zijn toegewezen aan het OCMW, blijven deel uitmaken van de groep leefloners. Nieuw is het fenomeen van de 'gepensioneerde asielzoeker' die geen recht heeft op een pensioen en bij het OCMW aanklopt.'

OCMW-toeristen

Aan de kust is er ook het fenomeen van de 'OCMW-toeristen', die er tijdens de zomer komen werken, een appartement huren en hun domicilie aanpassen. Na de zomer vallen ze zonder werk en wenden ze zich tot het OCMW.

Lahaye-Battheu vraagt zich af of de financiële draagkracht van de gemeenten groot genoeg is om deze kosten te blijven dragen. Volgens haar dringen structurele maatregelen zich op en moet er een assertiever onthaal- en leefloonbeleid komen.

Bron: Het Nieuwsblad, 14 april 2011, Piet Lesage




Aantal leefloners stijgt

Het aantal leefloners, dat een sociale uitkering krijgt van het OCMW, stijgt in de Westhoek. Dat blijkt uit cijfers die volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) opvroeg bij de OCMW's van de regio.

In 2008 waren er 672 leefloners, in 2009 al 735 en vorig jaar 770. Volgens Sabien Lahaye-Battheu zijn er verschillende verklaringen voor die aanhoudende stijging. 'De gevolgen van de economische crisis laten zich nog voelen. Nogal wat OCMW's signaleren ook dat steeds meer jongeren en/of studenten een leefloon aanvragen. Asielzoekers die zijn toegewezen aan het OCMW, blijven tevens deel uitmaken van de groep leefloners.'

Bron: De Standaard, 14 april 2011, Piet Lesage