Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 28 april 2011


In de gemeenteraad gisteravond vroeg de fractie van Open Vld om de wetgeving van de Gemeentelijke Administratieve Sancties maximaal en zo ruim mogelijk toe te passen in Poperinge, en dit ook zo te voorzien in het nieuwe politiereglement. Hoewel een nieuw reglement door het bestuur was beloofd tegen eind 2008, werd het voorontwerp pas in februari ll. voor advies toegestuurd aan o.a. de gouverneur en de politiezone arro Ieper.

"Meer en meer steden en gemeenten trekken ten strijde tegen de kleine criminaliteit door het toepassen van het GAS-systeem. Zo komen lichte overtredingen niet meer voor de rechtbank, maar worden ze met boetes afgehandeld. Via deze gemeenteboetes kan heel kort op de bal gespeeld worden door de gemeente, en worden de 'kleine criminelen' wel degelijk gestraft. Een rechtbank zal dergelijke feiten immers niet snel vervolgen, waardoor de perceptie van straffeloosheid in de hand wordt gewerkt," aldus fractieleider Sabien Lahaye-Battheu.

In Poperinge werden sinds 2006 116 GAS-dossiers (o.a. vandalisme, wildplassen, ...) genoteerd. In 2007, 2008 en 2009 waren dat er respectievelijk 128, 206 en 171. Vorig jaar stond de teller op 162.

In zijn antwoord gaf de burgemeester te kennen dat het stadsbestuur inderdaad kiest voor een ruime toepassing van de GAS-wet, doch in afspraak met de procureur blijven o.a. kleine diefstallen de bevoegdheid van de rechtbank. Een ietwat gemiste kans volgens Open Vld.

Op de vraag van Open Vld of er al klachten zijn binnengelopen sinds de invoering van het betalend parkeren, moest de burgemeester toegeven dat het systeem kampt met allerlei problemen. Alle klachten zullen worden gebundeld. Na het gros van de werken volgt een evaluatie én eventuele aanpassing aan het reglement. Er werd aan Open Vld beloofd dat er een oplossing wordt gezocht voor de bewoners die - volgens het huidig reglement - in de betalende zone niet voor hun eigen garage mogen parkeren.