188 veroordeelden wachten op elektronische enkelband


De cijfers blijken uit een antwoord van ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck op een parlementaire vraag van Open Vld-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu. Met 188 veroordeelden op vrije voeten is het gerechtelijk arrondissement Brugge de slechtste leerlingen van de West-Vlaamse klas. "In Kortrijk moet er voor 19 veroordeelden nog een beslissing worden genomen over elektronisch toezicht, in Ieper voor 27 en in Veurne voor slechts één veroordeelde", zegt Sabien Lahaye-Battheu.

Op vrije voeten

Van de 188 zijn er 185 veroordeelden waar er nog geen beslissing is genomen en die met andere woorden nog niet weten of ze een enkelband krijgen of in de cel belanden. De drie anderen zullen een elektronische enkelband toegewezen krijgen, wanneer hun justitieassistent voor begeleiding is aangesteld. "De veroordeelden die in aanmerking komen, hebben een celstraf tot drie jaar gekregen. Wie voor seksueel misbruik is veroordeeld of illegaal in België verblijft, komt niet in aanmerking. De veroordeelden moeten vaak maanden wachten op nieuws en lopen ondertussen op vrije voeten rond. Onrustwekkende cijfers", vindt kamerlid Sabien Lahaye-Battheu. "Eerder deze maand kondigde ontslagnemend minister De Clerck aan dat hij de procedure wil vereenvoudigen en zo de werklast in justitiehuizen wil verminderen. Er moet meer aandacht worden besteed aan de controle dan aan de begeleiding."

Personeelstekort

Dat wordt door het kabinet van de minister van Justitie bevestigd. "Voortaan zullen we het accent leggen op een vereenvoudigde controle, veeleer dan op een uitgebreide begeleiding en een uitgebreid dossier. Ook het personeelstekort moet worden aangepakt." Bij het Brugse justitiehuis was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

Bron: Het Laatste Nieuws, 19 mei 2011.

 

188 veroordeelden lopen vrij rond

Volgens het liberale kamerlid Sabien Lahaye-Battheu lopen in de regio Brugge 188veroordeelden vrij rond. Dit is gebleken uit antwoord van ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Het gaat allemaal om veroordeelden die wachten op een toekenning van elektronisch toezicht.

Volgens Sabien Lahaye scoort Brugge slechter dan de andere West-Vlaamse arrondissementen. In Kortrijk wachten negentien veroordeelden op een enkelband, in Ieper gaat het om 27 veroordeelden en slechts één in Veurne. Alleen de regio Antwerpen doet het nog slechter, daar wachten 527veroordeelden op elektronisch toezicht. Het liberale kamerlid pleit dan ook voor een vereenvoudigde procedure waardoor de werklast van de justitiehuizen wordt verlicht.

Bron: Het Nieuwsblad, 19 mei 2011.

Sabien was hierover ook te horen op Radio 2 West-Vlaanderen en te zien in de nieuwsuitzending van Focus-WTV.