Huisarrest voor kleine criminelen


Bij deze nieuwe strafmaatregel wordt in het huis van de veroordeelde een box geplaatst waarop hij kan worden gebeld. Als dat gebeurt, herkent het toestel automatisch de stem. De veroordeelde zal zijn woning niet mogen verlaten, behalve op vastgelegde tijdstippen om te gaan werken of een opleiding te volgen.

De maatregel geldt voor al wie tot maximaal acht maanden cel is veroordeeld. Maar volgens De Clerck betekent het niet dat acht maanden cel automatisch gelijk zullen zijn aan acht maanden huisarrest. Die omrekening moet nog gebeuren.

Straffen tussen acht maanden en drie jaar blijven bestraft met de klassieke enkelband, die gepaard gaat met begeleiding door een justitieassistent.

Een werkgroep bestudeert momenteel nog de precieze voorwaarden voor het huisarrest. Nu Elio Di Rupo de thuisdetentie ook in zijn nota heeft opgenomen, is er volgens De Clerck "geen enkel bezwaar meer om voluit te gaan."

Bron: Gazet van Antwerpen, 6 juli 2011.

 

Huisarrest voor kleine criminelen

Personen die veroordeeld zijn tot acht maanden cel, zullen binnenkort die straf moeten uitzitten in een soort van huisarrest, de 'thuisdetentie'. Nu worden straffen onder de zes maanden niet uitgevoerd. De nieuwe maatregel staat ook in de nota-Di Rupo.

Minister van Justitie De Clerck (CD&V) kondigde de nieuwe strafmaatregel gisteren aan in de Kamer aan Sophie De Wit (N-VA) en Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).

Het huisarrest of thuisdetentie komt neer op een 'elektronisch toezicht light'. In hun huis zal een box worden geplaatst waarop ze kunnen worden gebeld. Als dat gebeurt, herkent het toestel de stem van de veroordeelde. De veroordeelde zal zijn woning dus niet mogen verlaten, behalve op vastgelegde tijdstippen om te gaan werken of om een opleiding te volgen.

De maatregel geldt voor al wie tot maximaal acht maanden cel is veroordeeld. Maar volgens De Clerck betekent het niet dat acht maanden cel automatisch gelijk zullen zijn aan acht maanden huisarrest. De omrekening moet nog gebeuren.

Straffen tussen acht maanden en drie jaar blijven bestraft met de klassieke enkelband (het "elektronisch toezicht"), die gepaard gaat met begeleiding door een justitie-assistent.

Wachtlijsten

De nieuwe maatregel moet ook de wachtlijsten voor de enkelband terugdringen. Een werkgroep bestudeert momenteel nog de modaliteiten, maar nu Elio Di Rupo thuisdetentie ook voorstelt in zijn nota "is er geen enkel bezwaar om voluit te gaan", aldus De Clerck.

Bron: Het Belang van Limburg, 6 juli 2011.