Huisarrest voor kleine criminelen


"Het huisarrest is een 'elektronisch toezicht light', zonder enkelband en voorafgaandelijk maatschappelijk onderzoek door de justitie-assistent. In het huis zal een box worden geplaatst, die verbonden is met een reeds bestaande centrale. De veroordeelde zal worden gebeld op een beveiligde lijn, op willekeurige tijdstippen. Het telefoontoestel zal zijn stem herkennen. Hij zal zijn woning dus niet mogen verlaten, behalve op vastgelegde tijdstippen om te gaan werken of om een opleiding te volgen", aldus De Clerck. "Een werkgroep bestudeert momenteel nog de modaliteiten. Acht maanden cel zal bijvoorbeeld niet automatisch gelijk zijn aan acht maanden huisarrest. De omrekening moet nog gebeuren. Er moet ook nog een sanctiesysteem worden opgebouwd. Veroordeelden, die de voorwaarden niet respecteren, zullen een gevangenisstraf moeten uitzitten. In de gevangenissen zullen we dus in een bepaalde capaciteit moeten voorzien."

Veertig procent van de mensen die nu onder het huidige systeem vallen, zouden in aanmerking komen voor thuisdetentie. De Clerck schat het aantal personen dat vandaag onder het nieuwe systeem zou vallen op 750. Hij hoopt vanaf begin volgend jaar met een proefproject te kunnen starten, want technisch kan het nu al.

Wachtlijsten

"De nieuwe maatregel moet niet alleen het gevoel van straffeloosheid tegengaan, maar ook de wachtlijsten voor elektronisch toezicht terugdringen", reageert Sabien tevreden. "Dat er wachtlijsten zijn, blijkt onder andere uit het jaarverslag van de justitiehuizen, dat onlangs werd voorgesteld. Er verstrijken gemiddeld twee tot drie maanden tussen het moment dat alle voorbereidingen voor elektronisch toezicht zijn afgerond en het moment dat de enkelband rond de enkel van de veroordeelde wordt vast geklikt (in Antwerpen bedraagt de wachttijd zelfs zes maanden). Vooraf is er ook al een vertraging tijdens het omslachtige maatschappelijk onderzoek. Het justitiehuis houdt daarbij de woning van de veroordeelde tegen het licht en geeft zijn huisgenoten een uitgebreide uitleg. Samen een lange weg dus."

Autonome straf

Sabien is tevreden met het nieuwe systeem van thuisdetentie voor mensen die veroordeeld zijn tot maximaal acht maanden cel, maar wil ook het huidige systeem van elektronisch toezicht - in de toekomst voor zij die straffen tussen acht maanden en drie jaar opgelegd kregen - verfijnen: "De maatschappelijke onderzoeken, die worden uitgevoerd door de justitie-assistenten zijn vaak te omstandig. Er moet meer nadruk liggen op de controle dan op de begeleiding. Daarnaast heb ik een wetsvoorstel ingediend om elektronisch toezicht als autonome straf in te voeren. Tot een bepaalde straftijd moeten rechters mensen meteen tot elektronisch toezicht kunnen veroordelen. Het mag niet langer louter een uitvoeringsmodaliteit zijn."