Elk jaar meer veroordeelden op de vlucht vóór ze gevangenis bereiken


Sabien vroeg de cijfers op bij ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom.

"Positief is wel dat het FAST meer en meer voortvluchtige criminelen kan opsporen en inrekenen. Vorig jaar was dat een recordaantal van 263. Maar van alle dossiers, die het team sinds haar oprichting in 1999 heeft ontvangen, staan er momenteel nog 1.232 open. Dat zijn er ongeveer evenveel als het aantal opgeloste dossiers. In ruim de helft van de gevallen gaat het over veroordeelden voor moord(poging), verkrachting en drugshandel", zegt Sabien.

Verjaringstermijn

"Correctionele straffen van meer dan drie jaar verjaren na 10 jaar. Dat wil zeggen dat FAST 10 jaar de tijd heeft om mensen, die tot dergelijke straffen zijn veroordeeld, terug te vinden. Daarna verjaart de strafvordering en gaan ze vrijuit", zegt Sabien, die via een andere parlementaire vraag, aan ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck opvroeg hoeveel dossiers van FAST er jaarlijks verjaren. "In 2006 waren dat er 13, 10 in 2007, 28 in 2008, 44 in 2009 en 32 in 2010." Het optrekken van de verjaringstermijn is volgens de minister niet aan de orde.

Voldoende wettellijke instrumenten en financiële middelen

Sabien pleit voor voldoende wettelijke instrumenten en financiële middelen voor FAST. "Ondanks de goede resultaten die FAST kan voorleggen, blijven tot op vandaag 1.232 veroordeelden op de vlucht. Zij ontsnappen aan hun bestraffing, wat onaanvaardbaar is. Daarom moet het team optimaal worden ondersteund. Er moet niet alleen voldoende personeel worden voorzien, maar ook genoeg wettelijke instrumenten. De wet geeft gerecht en onderzoekers allerlei bijzondere onderzoeksmogelijkheden in de jacht op verdachten van zware misdrijven. Maar eens diezelfde verdachten veroordeeld zijn en op de vlucht slaan, mogen die mogelijkheden niet meer worden gebruikt om hen toch in de gevangenis te krijgen: geen telefoontap, geen doorgedreven observatie, geen informatie die afkomstig is van een informant, enz. Vergelijkbare diensten in het buitenland hebben veel meer middelen. Daar moet een mouw aan worden gepast", besluit Sabien.