Informatisering van Justitie: Sabien vroeg een stand van zaken


"Begin dit jaar hoopten wij al dat wij vandaag reeds uit de periode van lopende zaken zouden zijn. Ik vermeld dat, omdat de informatisering elke week meer gehinderd wordt in zijn vooruitgang omwille van het ontbreken van een volwaardige regering. Bovendien liggen steeds meer wetteksten te wachten op aanpassing om de informatisering mogelijk te maken. Ik verwijs naar de tekst daaromtrent die ik aan het Parlement bezorgde", aldus Devlies.

"In de komende dagen wordt de eerste applicatie op het webportaal e-griffie gelanceerd, met name de elektronische indiening van de oprichting van de vzw, het zogenaamd e-vzw-project. Technische onderdelen van dat project, bijvoorbeeld een betalingsmodule, zullen het mogelijk maken dat op korte termijn de pilootprojecten kunnen opstarten van het elektronisch verzendingsloket en eventueel de elektronische indiening van eerste, bepaalde typeformulieren."

Devlies: "Een grote handicap blijft het nog niet bestaan van de authentieke bronnen van de advocatuur. Bij herhaling hebben we de balies erop gewezen dat dit een noodzakelijke voorafgaande voorwaarde is voor juridisch geldige elektronische procedures. We zullen in een aantal specifieke situaties kunnen functioneren zonder een dergelijke authentieke bron, doch om te komen tot datgene waar iedereen van droomt in de juridische wereld, is een dergelijke authentieke bron een noodzakelijke voorwaarde. Ik heb enig begrip voor de vertraging in de ontwikkeling van dat project omdat de balies thans tegen de klok werken aan de realisatie van het Salduz-project dat tegen 1 januari 2012 operationeel moet zijn, maar daarna moet het een absolute prioriteit zijn. Met de rechterlijke orde selecteren we nu de ontvangst- en verzendingssituaties die in aanmerking kunnen komen voor de proefprojecten, rekening houdend met omgevingsfactoren zoals nog geen authentieke bron, advocatuur, documenten die geen handtekening vereisen, scanningsmogelijkheden in onze infrastructuur, wettelijk kader enzovoort. Zoals beloofd moeten tegen het einde van het jaar de eerste proefprojecten in de praktijk worden uitgetest."