Station Waregem: geen optimale toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers in zicht


Sabien klaagde bij minister Vervotte aan dat reizen van of naar het station van Waregem voor rolstoelgebruikers absoluut niet vanzelfsprekend is. "In het station is slechts één lift aanwezig, die enkel toegang geeft tot het eerste perron. Hierdoor kunnen rolstoelgebruikers enkel richting Kortrijk reizen. Het perron met treinen richting Gent heeft geen lift en is bijgevolg voor hen ontoegankelijk. Het station beschikt ook niet zelf over een mobiele laadhelling. Wanneer zo'n helling nodig is, zit er niets anders op dan die van het station van Deinze te lenen. Het personeel van het station van Waregem raadt de rolstoelgebruikers aan om via het station van Kortrijk of Deinze te reizen, met extra moeilijkheden voor de reiziger tot gevolg", aldus Sabien.

Mobiele laadhelling

Gezien een renovatie van het stationsgebouw of een verhoging van de perrons met de installatie van liften niet op korte termijn zal worden gerealiseerd, zal Sabien er bij Vervotte op aandringen het station van Waregem te voorzien van een eigen mobiele laadhelling.

"Nu zijn er in ons land 114 stations waar de NMBS voldoende materieel (mobiele laadhellingen) heeft om rolstoelgebruikers, onder begeleiding van assisterend personeel, toegang tot de treinen te kunnen bieden. Dat personeel moet minimum 24 uur op voorhand worden gereserveerd via een call center. Dit zijn tevens alle stations waar er faciliteiten aanwezig zijn om rolstoelen toegang tot de perrons te bieden (bijvoorbeeld liften)", aldus Sabien. "Het is niet omdat niet alle perrons in het station van Waregem bereikbaar zijn via liften dat er geen mobiele laadhelling voorhanden moet zijn."

Johan Vanhove, voorzitter van Open Vld Waregem, steunt het pleidooi: "Onze gemeenteraadsleden Guy Van den Eynde, Xavier Wyckhuyse en Delphine Cloet zullen er bij de burgemeester op aandringen dat hij ook de nodige inspanningen doet om te bekomen dat de toegankelijkheid van het station van Waregem wordt verbeterd."