Perrons voor rolstoelen op lange baan geschoven


In het station is er momenteel maar op één perron een lift. Het andere perron is niet bereikbaar met een rolstoel. Concreet wil dat zeggen dat rolstoelgebruikers wel met de trein naar Kortrijk kunnen maar niet naar Gent, want het perron waar die trein stopt, heeft dus geen lift en is dus ontoegankelijk voor rolstoelen.

Daarom wou Sabine Lahaye-Batteu van de minister weten wanneer precies de perrons en de bijhorende lift(en) zouden aangepast worden voor rolstoelgebruikers. Volgens minister Vervotte plant de NMBS Holding een renovatie van het stationsgebouw, volledige toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers inbegrepen. 'Maar die werken zijn blijkbaar nog niet voor meteen', meent Lahaye-Batteu. 'Ze kunnen wel in het meerjarenplan 2013-2025 opgenomen worden. Dat wil zeggen: op korte termijn gebeurt er niets.'

Lahaye-Batteu zal er daarom bij de minister op aandringen dat er zo vlug mogelijk een mobiele laadhelling komt in het station. Raadslid Xavier Wyckhuyse zal samen met zijn Open VLD-collega's de burgemeester en het schepencollege aanmoedigen om de nodige inspanningen te doen. 'Waregem beschikt zelf niet over een mobiele helling. Het station moet die lenen bij de buren in Deinze', weet hij. 'Mijn collega's en ik gaan bij het schepencollege aandringen op een zo snel mogelijke oplossing.'

Zelfs met lift niet makkelijk

Ann Vanheusden liet al eerder in een artikel in onze krant weten dat het niet gemakkelijk is om zelfs vanop het perron dat wel een lift heeft, de trein naar Kortrijk te nemen. 'Het is altijd een heel gedoe', zegt ze. De vrouw beschikt ondertussen over een eigen voertuig en heeft de trein dus minder nodig. Als ze die toch nog neemt, gaat ze daarvoor naar het station van Deinze.

Ook Lucien Debels van de Waregemse Vereniging Sport voor Mindervaliden Somival pleit al jaren voor een volledig toegankelijk perron. 'Dit is eigenlijk een heel pijnlijk probleem. Als een of meerdere van onze leden toch met het spoor reizen, raden wij hen de stations van Kortrijk en Deinze aan', besluit hij.

Bron: Het Nieuwsblad, 5 november 2011.

 

Renovatie station op lange baan

De perrons in het station van Waregem worden niet op korte termijn aangepast voor rolstoelgebruikers. Dat vernam federaal parlementair Sabien Lahaye-Battheu uit Poperinge van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V).

De werken, de volledige renovatie van het station inbegrepen, zijn voorlopig enkel opgenomen in het meerjarenplan 2013-2025. Gemeenteraadslid Xavier Wyckhuyse (Open Vld) uit Waregem zal nu samen met zijn liberale collega's het stadsbestuur aanmoedigen om samen bij de NMBS te pleiten voor een mobiele laadhelling in afwachting van de werken.

Bron: Het Laatste Nieuws, 8 november 2011.