Bellens (weer) op de rooster


De ceo van Belgacom, Didier Bellens, zal dinsdag opnieuw worden verhoord in de commissie overheidsbedrijven in de Kamer. Hij zal er aan de tand worden gevoeld over zijn personeelsbeleid, en in het bijzonder over de affaire-Fagard.

Deze week bleek dat de topman zou hebben gelogen toen hij enkele maanden geleden in de commissie te gast was. Bellens zei toen dat hij de beslissing over het ontslag van Concetta Fagard en Florence Coppenolle, wegens een klacht over pesterijen, erg haastig had moeten nemen. Maar nu blijkt dat hij al een week vooraf over de klacht op de hoogte zou zijn geweest.

Reden te meer om hem weer naar het parlement te sommeren, vindt commissievoorzitster Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). 'Nu blijkt dat zijn antwoorden niet volledig en juist zouden zijn geweest. Wij verwachten als volksvertegenwoordigers de juiste toedracht te krijgen. We willen hem opnieuw confronteren met wat er is gebeurd. Wat wist hij, wanneer wist hij dat, en welke stappen heeft hij ondernomen?'

Vorige keer leefde bij heel wat commissieleden frustratie omdat Bellens handig door de netelige vragen heen fietste. 'Nu zullen de vragen superconcreet zijn, waardoor er niet omheen te fietsen valt,' zegt de voorzitster.

Binnen de meerderheid bestond consensus om Bellens naar het parlement te sommeren. Maar ook de oppositie is verheugd. 'Uiteraard willen we dat hij uitleg komt geven', zegt Peter Dedecker (N-VA). 'Als je ziet wat er nu weer komt bovendrijven.'

Voor Dedecker heeft Bellens het verkorven als ceo. 'Als hij daar toen over heeft gelogen, over wat liegt hij dan nog? Ik vraag me echt af wat hem bezielt. Waarom houdt hij niet de eer aan zichzelf? Is hij dan zo masochistisch, dat hij hiermee wil blijven voortgaan?'

De zitting zal enkel gaan over het personeelsbeleid van Bellens, en niet om de betwiste sponsordeals van Belgacom die deze week eventjes voor deining zorgden. 'Het personeelsbeleid is in de vorige zitting maar beperkt aan bod gekomen', aldus Lahaye-Battheu. Bovendien loopt er rond de sponsorkwestie een vooronderzoek door het parket van Bergen.

Rest de vraag hoeveel steun Bellens nog geniet binnen de meerderheid. Want ook voogdijminister Magnette (PS) was tijdens het vragenuurtje in de Kamer erg scherp. 'Ook ik erger me aan zijn houding, en zal dat aan het bedrijf laten weten', zei Magnette.

De minister schaarde zich achter het voornemen van de commissie om Bellens opnieuw op de rooster te leggen.

Bron: De Standaard, 27 januari 2012.