Afgelopen vier jaar werden 64 spoorwegovergangen gesloten


"Het beheerscontract voorziet dat tegen eind 2015 het jaarlijks aantal ongevallen aan overwegen gelegen op de sporen beheerd door Infrabel en buiten de havengebieden met 25% verminderd moet zijn ten opzichte van het aantal in 2007. Deze doelstelling is nu al bereikt. De onderhandelingen voor het nieuwe beheerscontract moeten binnenkort beginnen. De veiligheid van de overwegen zal waarschijnlijk deel van de onderhandelingen uitmaken", leert Sabien uit het antwoord van de minister. Volgens Infrabel is het afsluiten van overwegen niet alleen beter voor de veiligheid, maar komt het ook de stiptheid van de treinen ten goede.

15 overwegen afgeschaft in 2012, overleg met 83 gemeenten over ruim 100 overwegen

"In 2012 heeft Infrabel de afschaffing van 15 overwegen gepland, namelijk in Boutersem, Nevele, Puurs, Poperinge, Aalst, Oudenaarde, Gavere-Asper, Lierde, Geraardsbergen, Nivelles, La Bruyère, Ciney, Nassonge, Léglise en Arlon. Dit jaar is hiervoor een budget van 17,5 miljoen euro voorzien. Het aantal af te schaffen overwegen voor de komende jaren hangt af van de budgettaire middelen, die in het meerjarenplan 2013-2025 van Infrabel zullen worden ingeschreven", citeert Sabien verder uit het antwoord van de minister.

Er is momenteel overleg met 83 gemeenten voor de afschaffing van meer dan 100 overwegen (zie bijgevoegd).

Zwakke weggebruiker

"Voor alle afschaffingdossiers wordt de wegbeheerder geconsulteerd. Bovendien moet vaak een infosessie over het project aan de bewoners worden voorgesteld. Die infosessie en het openbaar onderzoek voor het verkrijgen van de bouwvergunning zijn de gelegenheid om opmerkingen over onder andere de zwakke weggebruikers te leveren. Infrabel heeft al maatregelen voor de zachte weggebruikers getroffen, zoals kleine slagbomen en bijkomende weglichtseinen aan fietspaden, wisseldoorgangen aan overwegen die enkel voor voetgangers en fietsers bestemd zijn en aanpassingen aan het fietspad, zodat het haaks de sporen kruist, enz.", aldus Magnette.

Signalisatie

Infrabel vernieuwt regelmatig de signalisatie aan overwegen om ervoor te zorgen dat de veiligheid aan de eisen voldoet. Met het oog op de voortdurende modernisering van de installaties is Infrabel van plan om in de nabije toekomst een nieuwe technologie toe te passen en ook om de beschikbaarheid en de mogelijkheden op het vlak van de bediening op afstand te verbeteren. Volgens de huidige planning zal de uitrol ervan in 2014 starten.

Lijst van gemeenten waarmee overleg aan de gang is voor afschaffing van overwegen

Nevele

Aalter

Beernem

Brugge

Dendermonde

Puurs

Sint-Niklaas

Beveren

Asse

Roeselare

Ingelmunster

Kortrijk

Tielt

De Panne

Zulte

Aalst

Erpe-Mere

Oudenaarde

Izegem

Gavere-Asper

Lierde

Deerlijk

Zottegem

Oosterzele

Geraardsbergen

Gent

Zedelgem

Bilzen

Diepenbeek

Leuven

Haacht

Mechelen

Essen

Antwerpen

Kapellen

Mortsel

Hasselt

Halen

Rotselaar

Neerpelt

Overpelt

Boortmeerbeek

 

Sint-Agatha-Berchem

Ganshoren

Jette

 

Tounai

Bernissart

Peruwelz

Braine-le-Comte

Morlanwelz

Mons

Braine-l' Alleud

Nivelles

Ham-sur-Heure

Fleurus

Charleroi

Herstal

Juprelle

Bassenge

Remicourt

Fouron

Esneux

Hamoir

Durbuy

Marche-en-Famenne

Andenne

Namur

Grez-Doiceau

Wavre

Ottignies

Yvoir

Dinant

Mont-Saint-Guibert

La Bruyère

Ciney

Nassonge

St-Hubert

Léglise

Habay

Arlon

Bièvre

Paliseul

Bertrix