Turtelboom wil Slachtofferfonds hervormen


"Vorig jaar was er een overschot van 6,4 miljoen euro. De ontvangsten bedroegen immers 16,4 miljoen euro, de uitgaven 10 miljoen euro. De voorgaande jaren waren de overschotten zelfs nog groter: 10 miljoen euro in 2010 (ontvangsten 18,7 miljoen euro en uitgaven 8,7 miljoen euro) en 7,9 miljoen euro in 2009 (ontvangsten 18,9 miljoen euro en uitgaven 11 miljoen euro)", licht Sabien toe.

Sabien drong in het verleden enkele keren bij Turtelbooms voorganger, Stefaan De Clerck, aan op een hervorming van het Fonds, maar hij wilde daar niet van weten. Turtelboom dus wel. Ze heeft daarom aan haar administratie gevraagd om een voorstel te formuleren.

Mogelijke hervormingen

Sabien gaf de minister gisteren alvast enkele suggesties mee. "Iemand die veroordeeld wordt voor een strafrechtelijk feit, moet vandaag een bijdrage van 150 euro betalen aan het Fonds. Er zou kunnen worden overwogen dat bedrag van 150 euro te verlagen. Het binnengekregen geld wordt in de vorm van vergoedingen uitgekeerd aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden en hun verwanten. Die vergoeding bedraagt maximum 62.000 euro, wat zou kunnen worden verhoogd. Vorig jaar werden er 1.373 verzoekschriften ingediend. Er werden 1.344 beslissingen genomen, waarvan 63% toekenning van financiële hulp, 33% afwijzing en 4% uitstel", zegt Sabien.

"Daarnaast zou een uitbreiding van de misdrijven, die in aanmerking komen, kunnen worden overwogen. Ik denk bijvoorbeeld aan slachtoffers van bewezen verkrachtingen waarvan de dader niet bekend is. Naar inkomsten toe zouden bepaalde zaken kunnen worden uitgesloten van bijdrage, bijvoorbeeld veroordelingen voor zeer lichte verkeersmisdrijven. Een politierechter is nu verplicht om een bijdrage aan het Fonds op te leggen, van zodra hij een geldboete van 26 euro uitspreekt (de opdeciemen op geldboetes bedragen sinds begin dit jaar 6, dus de boetes moeten met 6 worden vermenigvuldigd). Daarom zijn er politierechters, die een geldboete van 25 euro uitspreken om die bijdrage te vermijden, want die 150 euro maakt de rekening meteen veel hoger voor de veroordeelde. Bijvoorbeeld: bij snelheidsovertredingen moet de omvang van de geldboete afhangen van de omvang van de overtreding. Sommige politierechters passen de regel van 1 euro per kilometer toe. Dat impliceert dat wie 76 km/u in een zone 50 reed, een boete krijgt van 26 euro (+ bijdrage van 150 euro), wie 75 km/u reed een boete van 25 euro (zonder bijdrage van 150 euro)..."