Wildparkeren op Markt aangepakt


Het creëren van een erf op de Grote Markt is de enige mogelijkheid om wildparkeren op het plein tegen te gaan, volgens de politie en de dienst Mobiliteit", aldus burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). In 2011 werd de Grote Markt van de Hoppestad nog volledig heraangelegd.

Extra maatregelen

De stedelijke adviesraad voor mobiliteit en verkeer vroeg het schepencollege toen om extra maatregelen om parkeren buiten de parkeervakken te verbaliseren. Van november tot begin februari werd de proefopstelling uitgetest. De gemeenteraad keurde maandagavond een aanvullend reglement goed, waardoor de proefopstelling definitief wordt. Ondertussen nam het schepencollege al enkele extra maatregelen tegen foutparkeerders. "Ter ondersteuning van het afbakenen van de parkeerzone zijn bijkomende paaltjes geplaatst", zegt de burgemeester. "We kunnen ook niet te veel paaltjes zetten. Anders staan die paaltjes later toch in de weg voor evenementen of voor de wekelijkse markt. Het middenvak van de Grote Markt is vooral tijdens de winterperiode een probleem. De fontein werkt tijdens die periode niet en dus gaan veel automobilisten er parkeren. Eenmaal de fontein opnieuw in gebruik is, zal een deel van het probleem al opgelost zijn. Verder komen er duidelijke aanwijzigingen waar parkeren wel mag. Dat in combinatie met extra controles zou het probleem grotendeels moeten oplossen. Sinds 1 januari verbaliseert de politie foutparkeerders." Een boete bedraagt vijftig euro. "Wij stellen vast dat er sinds de invoering van de proefopstelling in november tot nu amper iets is veranderd aan het parkeergedrag", zegt fractieleider Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).

Informeren

"De politie verbaliseert nochtans al een tijd. We moeten ons dus afvragen of dat wel de beste aanpak is. Wij zijn voorstanders van een andere aanpak, waarbij we de mensen beter informeren over de parkeerproblemen en hen sensibiliseren. De Grote Markt is tenslotte het hart en de draaischijf van het stadscentrum." Oppositiepartij Open Vld onthield zich dan ook tijdens de stemming over de definitieve opstelling op het vernieuwde marktplein. Nog dit; de heraangelegde Grote Markt is een verhoogde inrichting en daar geldt op de rijbaan een snelheidsbeperking van 30 kilometer/ uur.

Bron: Het Laatste Nieuws, 29 februari 2012.