Bpost behoudt haar 14.000 rode brievenbussen


Over die brievenbussen was enkele weken geleden ongerustheid ontstaan naar aanleiding van artikels in de Waalse pers, waarin het vermeende voornemen van bpost werd beschreven om brievenbussen in dun bevolkte gebieden weg te nemen.

"De wet van 21 maart 1991 schrijft voordat bpost een brievenbus moet voorzien in iedere gemeente van vóór de fusies. Omdat in de loop der jaren een scheefgegroeide situatie was ontstaan (bijvoorbeeld rode brievenbussen op enkele tientallen meters van elkaar), werden in 2005 enkele nieuwe criteria ontwikkeld. Sindsdien moet minstens 90% van de bevolking beschikken over een rode brievenbus binnen de 500 meter in verstedelijkt gebied en binnen de 1.500 meter in dun bevolkte gebieden", zegt Sabien.

Minister Magnette benadrukt in zijn antwoord ook dat het mogelijk is om de briefwisseling aan de postbode mee te geven. "Bpost stelt zelfs voor aan mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen om de kleine affiche "Alstublieft postbode" op een voor de postbode goed zichtbare plaats te plaatsen, voor een venster of aan een brievenbus. De postbode zal dan tijdens zijn ronde aanbellen om aan de vraag te beantwoorden", besluit Sabien.