Ongevallen en zelfmoord(pogingen) op het spoor kosten de NMBS gemiddeld 600.000 euro per jaar


De NMBS kan een schadevergoeding vragen aan de slachtoffers of nabestaanden. In 2009 werd 434.000 euro gerecupereerd (twee derden van de totale kost), 286.000 euro in 2010 (de helft van de totale kost) en 64.000 euro in 2011 (voorlopig bedrag). De overgrote meerderheid van die bedragen wordt gerecupereerd via de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering.

"Bij een fataal ongeval vergemakkelijkt de financiële last, die de familieleden moeten dragen, het rouwproces natuurlijk niet. Een terugvordering wordt niet gedaan wanneer ze niet opportuun wordt geacht. Minister Magnette benadrukte in zijn antwoord dat alle dossiers geval per geval worden onderzocht. De juridische dienst houdt rekening met de situatie van het slachtoffer of zijn rechthebbenden", aldus Sabien.

Recuperatie via familiale verzekering of erfenis, niet via de erfgenamen

"Er wordt altijd eerst gewerkt via een eventuele burgerlijke aansprakelijkheids-verzekering (bijvoorbeeld voor de auto, van een verantwoordelijke instelling, de familiale verzekering). Indien men die niet kent, dan schrijft de NMBS de betrokkene, de familie of nabestaanden aan om te vragen of er een verzekering is. Als die er niet is, gaat men over op recupereren - bij een fataal ongeval - via de nalatenschap van de overledene. In het algemeen gebeurt dat via een notaris, als deze door de erfgenamen en rechthebbenden werd aanvaard. Er wordt nooit tot een rechtsvordering tegen de erfgenamen overgegaan, en dat is een goede zaak", zegt Sabien.

"In het verleden, tot het einde van de jaren '90, vaardigde de juridische dienst een inspecteur af die een persoonlijk bezoek bracht aan de familie om de schade die de NMBS geleden had, te proberen recupereren. Die aanpak werd soms als te agressief beschouwd en door de verbetering van de communicatiemiddelen wordt deze methode van dossierbeheer niet langer toegepast. Indien de familie dat wenst, kan nog steeds een vertegenwoordiger van de juridische dienst van de NMBS langsgaan", aldus nog Magnette.