2.746 veroordeelden in strafonderbreking


Een en ander blijkt uit het antwoord van minister van Justitie Annemie Turtelboom op een parlementaire vraag van Sabien, die ook nog leert uit het antwoord dat van die 1.078 veroordeelden onder elektronisch toezicht wekelijks gemiddeld 169 veroordeelden een vergoeding krijgen van de FOD Justitie, dus ongeveer een zesde. Voor samenwonenden bedraagt die vergoeding 13,90 euro per dag (een derde van de begunstigden), voor alleenstaanden 20,85 euro/dag (twee derden van de begunstigden).

Huisarrest voor straffen tot 8 maanden

Minister Turtelboom legt momenteel de laatste hand aan een wetsontwerp, dat het systeem van elektronisch toezicht moet vereenvoudigen. "Het bouwt verder op de plannen van haar voorganger Stefaan De Clerck. Hij wilde mensen, die veroordeeld zijn tot maximaal acht maanden cel, hun straf laten uitzitten in een soort van huisarrest, 'thuisdetentie'. Nu worden straffen onder de zes maanden niet uitgevoerd", zegt Sabien.

"Het huisarrest is een 'elektronisch toezicht light', zonder enkelband en voorafgaandelijk maatschappelijk onderzoek door de justitie-assistent. In het huis zou een box worden geplaatst, die verbonden is met een reeds bestaande centrale. De veroordeelde zou worden gebeld op een beveiligde lijn, op willekeurige tijdstippen. Het telefoontoestel zou zijn stem herkennen. Hij zou zijn woning dus niet mogen verlaten, behalve op vastgelegde tijdstippen om te gaan werken of om een opleiding te volgen. Veroordeelden, die de voorwaarden niet respecteren, zouden een gevangenisstraf moeten uitzitten. Destijds werd geschat dat 40% procent van de mensen, die nu onder het huidige systeem vallen, in aanmerking zouden komen voor thuisdetentie."

Sabien roept haar partijgenote op spoedig met een proefproject te starten, want technisch kan het nu al. De nieuwe maatregel moet niet alleen het gevoel van straffeloosheid tegengaan, maar ook de wachtlijsten voor elektronisch toezicht terugdringen.

Vereenvoudiging van huidige systeem voor straffen tussen 8 maanden en 3 jaar

Straffen tussen acht maanden en drie jaar zouden bestraft blijven met de klassieke enkelband. "Ook dat systeem moet worden verfijnd. De maatschappelijke onderzoeken, die worden uitgevoerd door de justitie-assistenten zijn vaak te omstandig. Er moet meer nadruk liggen op de controle dan op de begeleiding. Daarnaast heb ik een wetsvoorstel ingediend om elektronisch toezicht als autonome straf in te voeren. Tot een bepaalde straftijd moeten rechters mensen meteen tot elektronisch toezicht kunnen veroordelen. Het mag niet langer louter een uitvoeringsmodaliteit zijn", besluit Sabien.