Aantal testen met leugendetector in stijgende lijn


Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet op een parlementaire vraag van Sabien. Bekende zaken waarin zo'n testen onlangs werden gebruikt, zijn die van Ronald Janssen en Younes.

"Een verhoor met polygraaf wordt altijd door de politie uitgevoerd in opdracht van een magistraat (procureur des Konings of onderzoeksrechter) en is richtinggevend voor het onderzoek. De resultaten worden officieel niet als doorslaggevend bewijs aanvaard en blijven ter appreciatie van de magistraten. Toch is de invloed van een leugentest, die altijd op vrijwillige basis wordt uitgevoerd, op een rechter of jury niet te onderschatten", licht Sabiende bijzondere verhoortechniek toe.

"Bij polygrafische tests worden de fysiologische reacties van de ondervraagde gemeten: bloedvolume, zweetklieractiviteit, ademhaling en hartkloppingen. De polygraaftest is volgens onderzoek 80% accuraat. Vooral bij onschuldigen zou het fout lopen, met mogelijks serieuze gevolgen."

Polygraaftesten worden hoofdzakelijk in Brussel afgenomen, gezien de lokalen zich daar bevinden. In uitzonderlijke gevallen kan een leugendetectortest op verplaatsing worden uitgevoerd.