Plaats camera's met nummerplaatherkenning en geef politie bevoegdheden over de grenzen


De jongste tijd krijgt Zuid-West-Vlaanderen steeds vaker te maken met criminaliteit gepleegd door Franse bendes, die vaak uit jongeren bestaan. Woensdag leidde dat nog tot een kilometerslange achtervolging op de E17, die eindigde met een botsing in Waregem.

"Het is duidelijk dat de grensoverschrijdende criminaliteit niet onder controle is", zegt Sabien. "Ondanks de vele geleverde inspanningen, met onder meer gemeenschappelijke politiepatrouilles, een betere samenwerking tussen justitie en politie, overleg binnen de Eurometropool (Kortrijk-Rijsel-Doornik) en intensieve contacten tussen de burgemeesters in de regio, blijft de problematiek groot."

Sabien is dan ook tevreden dat minister Milquet nog vóór 15 juli met haar Franse collega over de grenscriminaliteit zal spreken. "Ik hoop dat het overleg constructief zal verlopen", zegt Sabien. "Momenteel vindt er ook overleg plaats om slimme camera's mogelijk te maken, die de nummerplaten van voorbijrijdende auto's registreren en een signaal geven als een geregistreerd verdacht voertuig voorbijrijdt. Dit is alvast een stap in de goede richting. De volgende, noodzakelijke stap is de uitbreiding van de bevoegdheden van politieagenten over de grens heen. Pas dan kan het probleem echt aangepakt worden."