Topoverleg over grenscriminaliteit


"De jongste tijd krijgt Zuid-West-Vlaanderen steeds vaker te maken met criminaliteit gepleegd door Franse bendes. Woensdag leidde dat nog tot een kilometerslange achtervolging op de E17, die eindigde met een botsing in Waregem. Het is duidelijk dat de grenscriminaliteit niet onder controle is", zegt Lahaye-Battheu. "Ondanks de vele inspanningen en intensieve contacten tussen de burgemeesters in de regio blijft de problematiek groot. Ik hoop dat het overleg constructief verloopt. Er wordt momenteel overlegd over camera's met nummerplaatherkenning, de volgende noodzakelijke stap is de uitbreiding van de bevoegdheden van agenten over de grens heen."

Bron: Het Laatste Nieuws (editie Mandelstreek), 30 juni 2012.

 

Politie waarschuwt: blijf waakzaam voor criminaliteit

"Alhoewel het in onze regio nu kalm lijkt, is de golf van zware criminaliteit wellicht nog niet voorbij. Blijf dus waakzaam", waarschuwde hoofdcommissaris Dominique Demey, korpschef van de zone Grensleie, tijdens een infovergadering in Rekkem.

Ruim 60 mensen woonden de infovergadering bij. Er was veel aandacht voor de ramkraken en homejackings. In het gerechtelijk arrondissement Kortrijk waren er sinds eind februari een zestigtal dergelijke feiten. 24 daarvan gebeurden op het grondgebied van de politiezone Grensleie. De jongste weken blijkt het wat kalmer te zijn. Volgens korpschef Demey blijft alertheid op zijn plaats. "Hier is het relatief rustig, maar aan de andere kant van de grens is dat nog niet zo", klinkt het. "In Frankrijk zijn er al verdachten opgepakt. We hopen dat ernog meer arrestaties volgen." De politie roept op om alert te blijven. "Kom echter vooral niet tussebeide. Het doorgeven van informatie, zoals nummerplaten, aan de politie is wel belangrijk." Ondertussen pleit Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu voor camera's met nummerplaatherkenning in de strijd tegen de grenscriminaliteit. "De politie moet ook meer bevoegdheden krijgen", zegt ze. De Belgische en Franse ministers van Binnenlandse Zaken plegen nog vóór 15 juli overleg in Parijs.

Bron: Het Laatste Nieuws (editie Leiestreek), 30 juni 2012.

 

Topoverleg over grenscriminaliteit

De Belgische en Franse ministers van Binnenlandse Zaken plegen nog vóór 15 juli overleg in Parijs over de toenemende criminaliteit in de grensstreek. Dat heeft Joëlle Milquet in de Kamer meegedeeld op een vraag van Open Vld-parlementslid Sabien Lahaye-Battheu. "Er wordt momenteel overlegd over camera's met nummerplaatherkenning", zegt Lahaye-Battheu. "De volgende stap is de uitbreiding van de bevoegdheden van agenten over de grens heen", aldus Lahaye-Battheu.

Bron: Het Laatste Nieuws (editie Westhoek), 30 juni 2012.