Vijf miljoen euro voor gepersonaliseerde kentekenplaten in drie jaar tijd


Tussen 2009 en 2011 heeft de Dienst Inschrijvingen Voertuigen 7.059 gepersonaliseerde kentekenplaten uitgereikt, tegen 874 euro voor een plaat met vijf tekens en 620 euro voor een plaat met zes tekens. Het aantal gaat wel in dalende lijn: 2.669 in 2009 (opbrengst: 1,83 miljoen euro), 2.361 in 2010 (opbrengst: 1,74 miljoen euro) en 2.029 vorig jaar (opbrengst: 1,67 miljoen euro).

Speciale nummerplaten

Wathelet kondigt in zijn antwoord ook nog de komst van enkele speciale nummerplaten aan. "Landbouwtractoren zullen nog dit jaar zo'n plaat krijgen om te vermijden dat ze in de transportsector worden ingezet, gezien ze genieten van het fiscaal gunstige brandstofregime. Volgend jaar moeten ook bromfietsen en auto's zonder rijbewijs (brommobielen) een speciale nummerplaat krijgen. Op die manier kunnen agenten direct zien in welke categorie een voertuig valt", leert Sabien uit het antwoord.

"Daarnaast wenst de Directie Inschrijvingen en Homologatie Voertuigen in de loop van volgend jaar eveneens een zuivere exportplaat met beperkte geldigheid te creëren, een kentekenplaat die volledig losstaat van de huidige transitplaat."