Gedetineerden verdienen samen maandelijks 600.000 euro


"Een zinvolle tijdsbesteding tijdens de detentie is zeer belangrijk, zowel voor de gevangene als de maatschappij. Daarom pleit het liberale kamerlid ervoor het aanbod aan werk voor gedetineerden uit te breiden. Heel veel gedetineerden zijn werkbereid. Op die manier hebben ze een vorm van inkomen en behouden ze een bepaald arbeidsritme, wat goed is in functie van hun reïntegratie in de maatschappij", aldus Sabien, die vier soorten tewerkstelling voor gedetineerden onderscheidt. Alle cijfers hieronder geven de vergoedingen weer, die in maart 2011 werden uitbetaald.

Huishoudelijk werk: 286.000 euro per maand (2.000 gedetineerden)

Het huishoudelijk werk (poetsen, koken, wassen, enz.) en het onderhoud van het materiaal en de gebouwen staat open voor alle gevangenen, mits toestemming en medische geschiktheid.

Werken op landbouwbedrijf: 10.000 euro per maand (60 gedetineerden)

Enkele gevangenissen beschikken over een landbouwbedrijf, namelijk die van Hoogstraten, Ruiselede, Marneffe en St-Hubert. Door deze specifieke soort tewerkstelling (er zitten alleen gevangenen die vooraf gekeurd zijn op hun geschiktheid voor zwaar werk) zijn in die gevangenissen opvallend veel gedetineerden aan de slag.

Arbeid in de eigen werkplaatsen: 34.000 euro per maand (155 gedetineerden)

Als voorbeeld van arbeid in de eigen werkplaatsen verwijst Sabien naar de gevangenis van Brugge, die metaalateliers heeft waar celdeuren en traliewerk worden gemaakt, schrijnwerkerijen waar celmeubelen worden vervaardigd en een confectieatelier voor het maken van gevangeniskledij.

Werken voor externe bedrijven: 273.000 euro per maand (1.450 gedetineerden)

"De werken, die worden verricht voor externe bedrijven, is meer en meer bedreigd wegens de concurrentie van lageloonlanden. Maar een dergelijk aanbod van werk is vaak ook een kwestie van inventiviteit en goede marketing. Sommige gevangenissen benaderen zelf pro-actief potentiële nieuwe werkgevers, terwijl anderen dit minder doen", besluit Sabien.