Federale overheid neemt huisvesting vredegerechten over van gemeenten


"In de praktijk is het zo dat een groot deel van de vredegerechten gehuisvest zijn in staatseigendom of in een gebouw, dat wordt gehuurd door de Staat via de Regie der Gebouwen. Een kleiner aantal vredegerechten treft men in gebouwen, die door de gemeenten worden gehuurd of eigendom zijn van de gemeente. Het wordt steeds moeilijker om gemeenten gemotiveerd te krijgen - en te houden - om zelf in de huisvesting van de vredegerechten te voorzien, gezien het gros hiervan de voorbije 40 jaar werd overgenomen door de federale overheid", zegt Sabien.

"In het najaar zal aan de Ministerraad worden voorgesteld dat de federale overheid stelselmatig alle vredegerechten overneemt. Op die manier zou de gemeentewet stilaan uitdoven en wordt alleen de Regie der Gebouwen nog bevoegd. Zo wordt de gemeente niet langer verplicht om te investeren in een federale dienst, wat trouwens ook niet logisch is. Tien jaar na de inwerkingtreding van de wet zou de huisvesting overal moeten zijn overgenomen door de Regie."

West-Vlaanderen: nog slechts 3 vredegerechten in eigendom van gemeente

Sabien, die dit dossier al meerdere jaren opvolgt en de resultaten van een onderzoek hierover kon inkijken, schetst de situatie in West-Vlaanderen (zie tabel hieronder). Van de 15 vredegerechten in West-Vlaanderen, worden er momenteel nog slechts 3, een vijfde, gehuisvest in een eigendom van de gemeente.

"Voor Wervik werd in 2009 al beslist dat de Regie tegen 2013 de huisvesting van het vredegerecht van de gemeente zal overnemen. De huidige zetel te Nieuwpoort zal met hoge prioriteit worden verlaten. In Waregem tenslotte zal de Regie kijken of de eigendom van de gemeente kan worden overgenomen," aldus Sabien.  

 

 

Brugge K1-4

Eigendom Regie, te behouden

Diksmuide

Eigendom Regie, te behouden

Harelbeke

Gehuurd door Regie, te behouden mits renovatie, hoge prioriteit

Ieper 1 - Ieper 2-Poperinge / Zetel Ieper 2

Eigendom Regie, te behouden mits renovatie

Izegem

Gehuurd door Regie, te behouden

Kortrijk K1-K2

Eigendom Regie, te behouden

Menen

Gehuurd door Regie, te behouden

Veurne-Nieuwpoort / Zetel Nieuwpoort

Eigendom gemeente, te verlaten, hoge prioriteit

Oostende K1 - K2

Eigendom Regie, te behouden

Ieper 2 - Poperinge / Zetel Poperinge

Eigendom Regie, te behouden

Roeselare

Gehuurd door Regie, te behouden

Torhout

Eigendom Regie, te behouden

Veurne-Nieuwpoort / Zetel Veurne

Gehuurd door Regie, te behouden

Waregem

Eigendom gemeente, te behouden, eventuele overname

Wervik

Eigendom gemeente, verhuis naar eigendom Regie voorzien in 2013