"Geen extra camera's op fuiven"


Het merendeel van de laatstejaars is dit jaar achttien geworden en mag op 14 oktober dus voor het eerst naar de stembus. Daarom werd ervoor gekozen de Poperingse scholieren op een open debat tussen vertegenwoordigers van de politieke partijen kennis te laten maken met provinciale en gemeentepolitiek. In de klas hadden de leerlingen, samen met hun leerkracht, de stellingen voorbereid. In een eerste ronde nam gedeputeerde Gunther Pertry (sp.a) het op tegen Ben Glorieux (N-VA), Martine Vanbrabant (Vlaams Belang), Alex Colpaert (Groen), Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) en burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

Drugsprobleem

Daarin hadden zij het vooral over de rol die de provincie moet spelen, bijvoorbeeld bij de bouw van een nieuw openluchtzwembad in de Westhoek of in de aanpak van het steeds groter wordende drugsprobleem in de regio. "Het is goed dat erkend wordt dat er inderdaad een probleem is, maar de aanpak daarvan, moet vooral door de justitie en politie gebeuren", vindt burgemeester Christof Dejaegher. "De taak van de provincie beperkt zich hierin eigenlijk tot preventie." Alex Colpaert van Groen waarschuwt om niet te repressief te werk te gaan. "Als het over softdrugs gaat, heeft het toch weinig zin om hier hard tegen op te treden. Harddrugs kunnen natuurlijk niet. Maar iedereen experimenteert wel eens, ook ik was zo toen ik jong was", geeft Colpaert toe. Op de stelling dat er nu wel genoeg toeristen te zien zijn in de stad, antwoordde het publiek eenduidig neen. "Toerisme is economie en moet dus verder gestimuleerd worden", zegt Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). Ook de burgemeester ziet nog ruimte voor groei. "We worden zeker nog niet overspoeld door toeristen en zullen hierin dus blijven investeren." Daarna was het de beurt aan de jonge kandidaten om hun standpunten te verdedigen tegenover de jongste onder de kiezers.

Geen extra politie

Voor CD&V nam Loes Vandromme het woord, SAMEN werd vertegenwoordigd door Friedel Verhaeghe, Open Vld stuurde Bert Costenoble, Groen koos voor Bart Devos, N-VA voor Charlotte de Wit-Vyvey. Kirby Guilini was er voor Vlaams Belang. Thema's uit de leefwereld van de laatstejaars zoals veilig naar school kunnen fietsen, sport en cultuur in de stad en meer politie en camera's in de uitgaansbuurten werden niet uit de weg gegaan. Het enige thema waar de jongeren uit het publiek het over eens waren, was dat er geen nood is aan meer agenten en camera's in de uitgaansbuurt stad. Friedel Verhaeghe kreeg zelfs een daverend applaus voor haar betoog dat meer politie niet de oplossing is. "Criminaliteit is slechts een symptoom van onderliggende problemen. Daar moet het geld heen gaan, naar het oplossen van die problemen." Charlotte de Wit-Vyvey vond camera's aan het station dan weer wel erg nodig. "Het probleem is natuurlijks dat een paar enkelingen roet in het eten gooien", zei Loes Vandromme (CD&V). Uit de snelle vragenronde ten slotte bleek nog dat de leerlingen liever burgemeester Christof Dejaegher nog een termijn als burgervader zien uitdoen dan Jurgen Vanlerberghe als burgemeester te kiezen. Sabien Lahaye-Battheu haalde het dan weer van N-VA lijsttrekker Martin Dewulf. Benieuwd hoe groot de invloed van de kersverse stemgerechtigden zal zijn op 14 oktober.

Bron: Het Laatste Nieuws, 4 oktober 2012.