Sabien ondervraagt minister Magnette in de Kamer over veroordeling van wilde spoorstakingen


Open Vld pleit ervoor om dat protocolakkoord over het stakingsrecht afdwingbaar te maken. Naar aanleiding van de gerechtelijke uitspraken vroeg Sabien de minister ook of hij wilde stakingen onder alle voorwaarden onmogelijk zou maken. Nu zijn die nog mogelijk als de aanleiding een onvoorziene omstandigheid is, als de actie niet lang duurt, als ze beperkt is tot één werkplaats en als de veiligheid van reizigers en personeel niet in het gedrang komt.

De minister ging maar beperkt in op de onderhandelingen over het nieuwe protocolakkoord. "De NMBS-Holding heeft verbeteringen aan het onderhandelingsproces geformuleerd om de sociale dialoog te versterken en om oplossingen te vinden. Zo stelt de NMBS voor stakingen beter te kwalificeren en het principe van de alarmbel te gebruiken om de onderhandelingen sneller op te starten en zo harde conflicten te vermijden. De NMBS stelt ook voor om rechtstreeks op lokaal niveau tussenbeide te komen, waar conflicten sneller kunnen worden opgelost, zodat stakingen en wilde stakingen vermeden worden", aldus Magnette.

Van zodra de hervorming van de structuren van de NMBS door de regering wordt goedgekeurd, zal Magnette aan de toekomstige CEO's en directie van de NMBS vragen om zo snel mogelijk tot een nieuw protocolakkoord te komen.

Net vandaag lekte ook de compromisnota over de herstructurering van de NMBS uit in ‘De Standaard'. "Open Vld steunt de plannen van de minister om het aantal entiteiten te verminderen. Met een vereenvoudigde structuur moet de NMBS zich kunnen voorbereiden op de toekomst. Want straks staan er ongetwijfeld nieuwe spoorwegondernemingen klaar die, zoals in verschillende Europese landen al het geval is, wel in staat zijn om een minimale dienstverlening te garanderen aan hun klanten", besluit Sabien.