Fyra: hoorzitting op 28 januari - uitbreiding van alternatieven gevraagd


"De hoorzitting zal plaatsvinden op maandag 28 januari 2013 in het Belgische Parlement. De organisatie gebeurt in samenwerking met het Beneluxparlement, dat een paar weken geleden, op 21 december 2012, nog een aanbeveling heeft aangenomen over de Beneluxtrein. Het is de bedoeling een allesomvattend overzicht te krijgen  van de problemen waarmee de gloednieuwe hogesnelheidslijn tussen Brussel, Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam kampt en voorstellen van oplossingen te aanhoren", zegt Sabien.

"Niet alleen de NMBS, de NS en haar dochter NS Hispeed, die instaat voor het technische beheer van de hele Fyra-vloot, zullen tekst en uitleg geven, maar ook de spoorbeheerders Infrabel en ProRail, gezien zij moeten nagaan of er bijkomende rijpaden tussen België en Nederland kunnen worden vrijgemaakt. Er wordt nog onderzocht hoe de reizigersorganisaties kunnen worden betrokken in de hoorzitting."

Ultimatum NMBS

Sabien vindt het alvast een goede zaak dat de Raad van Bestuur van de NMBS gisteren een ultimatum heeft gesteld aan AnsaldoBreda. De fabrikant krijgt nog drie maanden de tijd om de zware technische problemen met de Fyra op te lossen, zoniet wordt het contract met de NMBS geschrapt. De afname van de drie Fyra-toestellen die de NMBS bij AnsaldoBreda in bestelling heeft, wordt opgeschort. Het liberale kamerlid had daartoe afgelopen weekend opgeroepen.

Onderzoek extra alternatieven

De NMBS legt deze week al een extra pendeltrein in tussen Essen en Roosendaal. Vanaf volgend weekend wordt een rechtstreekse verbinding opgezet tussen Antwerpen en Roosendaal, die zeven dagen op zeven zal rijden. "Er moet worden onderzocht of die alternatieven voor de reiziger op korte termijn nog kunnen worden uitgebreid, zowel op de hogesnelheidslijn als op de klassieke lijn. De Belgische en Nederlandse infrastructuurbeheerders moeten dringend overleg plegen om te na te gaan of er opnieuw kan prioriteit kan worden gegeven aan een rechtstreekse verbinding tussen Brussel en Amsterdam", stelt Sabien tot slot voor.