Sabien vraagt minister Milquet vaart te zetten achter nieuw verkeersongevallenformulier


Het huidige verkeersongevallenformulier (VOF) dat de politie moet invullen wanneer er gewonden of doden vallen bij een ongeval dateert nog van 1991. "Het VOF is niet meer aangepast aan de gewijzigde verkeerssituaties en is dus toe aan een update", zei Sabien.

De minister antwoordde dat het ontwerp van het vernieuwde VOF spoedig door de betrokken instanties zal worden gevalideerd opdat het dit jaar nog in gebruik kan genomen worden. De politiesoftware wordt momenteel al aangepast aan het nieuwe VOF.

Het nieuwe VOF zal de politie in staat stellen om het ongeval beter te categoriseren en dit aan de hand van een catalogus met vooraf gedefinieerde schema's van typeongevallen. Daarnaast zal de codering van het ongeval aangepast, alsook gemoderniseerd worden, bijvoorbeeld door het toevoegen van quads en elektrische fietsen in het register van voertuigen.

Sabien repliceerde: "Meten is weten, mevrouw de minister. Daarom is het belangrijk dat we niet alleen over correcte en volledige informatie beschikken, maar ook dat we deze statistieken tijdig kunnen inkijken. Deze gegevens laten ons immers toe de verkeersveiligheid te analyseren en te verhogen door gepaste maatregelen te treffen. Ik roep u dan ook op om spoed te zetten achter de invoering van het nieuwe VOF, alsook de doorstroom van verkeersongevallengegevens naar het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid  te verbeteren. Begin dit jaar pas kon het BIVV haar analyse van alle verkeersongevallen tussen 2000 en 2010 bekendmaken, wat veel te laat is."