Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 24 juni 2013


"De centrumstraten van Ieper kennen een leegstand van 8%. De lokale dienst lokale economie, de vzw Centrummanagement en het stadsarchief sloegen de handen in elkaar, en zetten een stickeractie op poten. Elf leegstaande handelszaken kregen intussen een opvallende raamsticker met foto's van het Ieperse straatbeeld van vroeger. Het aanbrengen van de raamstickers is een win-winsituatie voor iedereen, zo zegt ook de Ieperse bevoegde schepen. De stad krijgt een mooier straatbeeld, en de eigenaars van leegstaande panden vinden een huurder of koper", zegt Sabien. 

"Dit voorstel werd tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober vorig jaar ook gelanceerd door Open Vld Poperinge. Open Vld wil de leegstaande panden - en dat zijn er nu teveel - ook extra doen opvallen door het aanbrengen van opvallende raamaffiches, waardoor potentiële investeerders sneller worden aangetrokken.

Sabien: "Dat er teveel leegstaande panden zijn in het Poperingse centrum - de leegstand zou op vandaag ongeveer 10% bedragen- , werd onlangs ook bevestigd door het stadsbestuur. Er wordt namelijk 25.000 euro uitgetrokken om een extern onderzoeksbureau een commercieel-strategisch plan op te laten maken, om na te gaan op welke manier de leegstand van de handelspanden kan worden aangepakt. Dat bureau moet een analyse maken, de koopstromen in beeld brengen, en kijken hoe andere steden de problematiek aanpakken. Tegen april 2014 pas zou die studie klaar zijn. Open Vld meent dat we niet tot dan kunnen wachten om tot actie over te gaan. We moeten nú in actie schieten. Ons voorstel van de stickeractie is alvast een eerste aanzet  om de leegstaande panden in het centrum op te waarderen en nieuwe huurders of kopers aan te trekken."

De burgemeester verschool zich o.a. achter "tijdsgebrek" en de tijdelijke afwezigheid van de bevoegde ambtenaar om het voorstel niet te steunen. Sabien vindt het uiterst jammer dat de meerderheid een dergelijk positief en eenvoudig punt wegstemt, terwijl het nochtans onmiddellijk het handelscentrum ten goede zou kunnen komen. 

Andere agendapunten

Tijdens de bespreking van de jaarrekening 2012 van de stad merkte raadslid Eric Butaye onder andere op dat de personeelskosten in één jaar tijd met bijna 10% zijn gestegen. Hij vroeg zich af of die kosten niet beter onder controle kunnen worden gehouden door een intensievere samenwerking tussen de stad en het OCMW. Het stadsbestuur zal die
vraag onderzoeken.

Ook de jaarrekening 2012 van de projectvereniging CO7 werd besproken. Die kent een verlies van 34.971 euro. In 2011 was er nog een overschot. Raadslid Danny Lefebvre: "Wij keurden de jaarrekening goed, maar vragen het beleid aan te passen, zodat het verlies naar volgend jaar toe wordt weggewerkt. We vragen de voorzitter van C07 er ook voor te zorgen dat de andere gemeenten uit de C07 groep niet moeten meebetalen aan het tekort van 1 miljoen euro, waarmee Ieper te kampen heeft door het bouwen van het nieuwe erfgoeddepot De Potyze. Tot slot vragen we haar erop aan te dringen dat de Vlaamse overheid zelf moet instaan voor de kosten van de archeologische onderzoeken die zij willen uitvoeren in plaats van deze te laten betalen door de particuliere eigenaars of gemeentebesturen.

De bevoegde schepen erkende dat er een verlies is, maar benadrukte dat er reserves zijn aangelegd, die kunnen worden gebruikt. Het zou niet de bedoeling zijn om mee te betalen voor Ieper.