Recht op verminderde registratierechten behouden als wijkagenten de inschrijving te laat vaststellen


Volgens de minister doet het geschetste probleem zich slechts sporadisch voor. De belastingplichtige heeft drie jaar de tijd vanaf de datum van de authentieke aankoopakte om zijn inschrijving te nemen op het adres van het verkregen goed. De wet stelt duidelijk deze inschrijving als voorwaarde tot behoud van het verlaagd tarief. De belastingplichtige is hiervan op de hoogte gezien deze voorwaarde in de aankoopakte is opgenomen.

"Indien zich de situatie voordoet waarbij bepaalde wijkagenten de inschrijving te laat komen vaststellen, gaat de administratie het tijdsverloop tussen de aanvraag en de officiële inschrijving op heden reeds na," zo antwoordde de minister van Financiën op een vraag van Sabien.

"Blijkt de periode tussen beide onrealistisch lang, dan wordt aan de belastingplichtige het bewijs gevraagd van de datum van zijn aanvraag tot inschrijving. Indien deze vraag tijdig werd ingediend, en de officiële inschrijving dermate laattijdig is, te wijten aan nalatigheid van de bevoegde administratie, wordt om billijkheidsredenen de rechtenvermeerdering niet gevorderd."