Federale politie besteedde vorig jaar 20.000 uren aan het vervangen van cipiers tijdens stakingen


Minister Milquet beschikt niet over gelijkaardige cijfers voor de lokale politie, die nochtans het meest voor dergelijke opdrachten wordt ingezet.

 

 


 

 

overbrengingen


 

 

stakingen


 

 

2010


 

 

42.912 uren


 

 

21.352 uren


 

 

2011


 

 

43.840 uren


 

 

13.944 uren


 

 

2012


 

 

39.072 uren


 

 

19.130 uren


 


Het liberale Kamerlid benadrukt dat volgens de wet op het politieambt het uitvoeren en het beschermen van de overbrenging van gedetineerden, de bewaking en de voorleiding van aangehouden personen voor de gerechtelijke overheden, de handhaving van de orde in de hoven en rechtbanken en de handhaving van de orde in de gevangenissen in geval van oproer of onlusten deel uitmaken van de basispolitie-opdrachten.

Stakingen van cipiers

"Maar zeker die laatste opdracht wordt nogal ruim geïnterpreteerd, gezien de politie in de praktijk niet alleen in geval van oproer en onlusten optreedt, maar ook tijdens stakingen van cipiers. Dat kan als een oneigenlijke politietaak worden beschouwd", zegt Sabien. "We herhalen daarom ons pleidooi voor een consequente minimale dienstverlening, ook in het gevangeniswezen."

Minister Milquet erkende dat het vervangen van cipiers niet behoort tot de kernopdrachten van de politie. "Tijdens de nationale staking van 7 februari 2013 heeft Justitie personeel ingezet voor een minimale dienstverlening in de meeste gevangenissen waar werd gestaakt. In de toekomst zou Justitie, bovenop die minimale dienstverlening, de mogelijkheid moeten hebben om stakende cipiers te vervangen door leden van het Veiligheidskorps. Daarom ben ik voorstander van een aanpassing van het statuut van het personeel van het Veiligheidskorps en van een verhoging van de aan Justitie toegekende middelen om dat korps te versterken", aldus Milquet.

Overbrenging van gedetineerden

"De vraag kan ook worden gesteld of de overbrengingen van gedetineerden, die worden uitgevoerd in samenwerking met het Veiligheidskorps van Justitie, moet behoren tot de kerntaken van de politie. Dat zijn volgens mij nog altijd het garanderen van de veiligheid en het vaststellen en opsporen van misdrijven. Het Veiligheidskorps zou dus perfect de niet-risicovolle overbrengingen voor zich kunnen nemen", stelt Sabien.

Minister Milquet treedt het liberale kamerlid hierin enigszins bij: "In de mate dat het Veiligheidskorps zou kunnen worden versterkt, zou dat korps ook alle overbrengingen van gedetineerden quasi autonoom kunnen uitvoeren, zodat de politie wordt vrijgesteld van deze opdracht."