Toeristen moeten Poperingse kas spijzen


Poperinge behoort al tot de top vijf in de provincie wat het aantal taksen
betreft

Tijdens een woelige gemeenteraad maandagavond keurde de meerderheid een heffing goed op het verstrekken van logies. Uitbaters van hotels en vakantiewoningen moeten vanaf 1 januari 2014 1,42 euro per nacht per persoon betalen. Kinderen tot 12 jaar zijn
vrijgesteld.

Volgens schepen van Toerisme Jurgen Vanlerberghe (Samen) kunnen de logiesverstrekkers die belasting wel doorrekenen aan de toeristen. De taks moet voor extra inkomsten zorgen, die de stad wil gebruiken voor de ontwikkeling van het toeristisch beleid en infrastructuur. Met de herdenkingsperiode 2014-2018 in het verschiet, verwacht het stadsbestuur extra kosten.

'Er zullen heel wat herdenkingsactiviteiten in onze regio plaatsvinden. We willen het toeristisch beleid op kwalitatief niveau houden. Daarom willen we 70.000 euro extra inkomsten genereren via de toeristentaks', zegt Vanlerberghe.

Sabien Lahaye-Battheu, woordvoerster van oppositiepartij Open VLD, is fel gekant tegen de nieuwe belasting. 'U jaagt dit door de strot van de helft van de Poperingenaars', sneerde ze naar Vanlerberghe, doelend op het feit dat alle oppositiepartijen in de gemeenteraad de taks afkeuren.

Na één jaar evaluatie

De oppositie slaagde er wel in om een wijziging in het reglement door te drukken. De belasting geldt enkel voor 2014. Daarna gaat het stadsbestuur de toeristentaks in overleg met de sector evalueren en het reglement eventueel bijsturen.

Toch stemden Open VLD, Groen en N-VA tegen. 'Er zijn andere manieren om 70.000 euro extra te genereren voor een kwalitatief toeristisch beleid', zegt Sabien Lahaye-Battheu. 'De stad kan ook besparen op de uitgaven, bijvoorbeeld op dure drukwerken en brochures. Er bestaan trouwens al meer dan voldoende belastingen in Poperinge. Met de toeristentaks erbij zijn dat er 35. Daarbij behoort onze stad tot de top vijf van het aantal belastingen in West-Vlaanderen.'

Bron: Het Nieuwsblad, 02 oktober 2013, Piet Lesage

 

Toch toerismetaks ondanks kritiek

Meerderheid keurt gecontesteerde maatregel goed.

De fel bekritiseerde toerismetaks komt er toch. Dat werd maandagavond beslist in de gemeenteraad. Nochtans trokken de oppositiepartijen fel van leer tegen de invoering van die maatregel. Groen, N-VA en Open Vld stemden zelfs tegen. Normaal zou de taks zeker tot 2018 ingevoerd worden, maar Open Vld vroeg om de duur tot een jaar te beperken en de maatregel daarna te evalueren.

De invoering van de taks voor uitbaters van hotels en vakantiewoningen deed de afgelopen weken al heel wat stof opwaaien in de hoppestad. Ook in de gemeenteraad maandagavond trokken de oppositiepartijen fel van leer tegen de invoering van de maatregel door CD&V en Samen. 

Extra werk 

Zowel Groen als N-VA betreurde dat er geen overleg is geweest met de buurgemeenten om samen tot dezelfde toerismetaks te komen. "Deze taks dient enkel om de stadskas te spijzen en de ambities van de stad voor de herdenkingsperiode te vervullen en dat vinden wij niet kunnen", wierp Martine Vanbrabant van Vlaams Belang dan weer op. "Vlak na de verkiezingen vorig jaar beloofde dit bestuur haar beleid aan te passen. Er zouden ook geen extra belastingen geïnd worden bij de inwoners. En dan komen jullie nu op de proppen met deze toerismetaks", trok ook Sabine Lahaye-Battheu (Open Vld) fel van leer.

"Met de invoering van deze taks staat Poperinge in de top vijf van gemeenten en steden in onze provincie met de meeste soorten belastingen, niet meteen iets om trots op te zijn. Bovendien waren er vanuit de sector zelf tal van voorstellen over hoe het nodige geld verzameld kon worden, bijvoorbeeld door te besparen op drukwerk. Die voorstellen werden echter genegeerd. De nieuwe taks brengt ook extra werk mee, zowel voor uitbaters als voor het stadspersoneel en dat allemaal om een schamel bedrag van 70.000 euro te verzamelen. Wij vragen ons af of dit wel nog de moeite waard is." Ondanks de kritiek, werd de toerismetaks toch goedekeurd door de meerderheid. Groen, N-VA en Open Vld stemden tegen en Vlaams Belang onthield zich.  

Ambitieus

"Met de invoering van een toerismetaks hebben we er net bewust voor gekozen om het nodige bedrag voor het toeristisch beleid niet door de inwoners te laten betalen, maar wel door de toeristen", verdedigt schepen van Toerisme Jurgen Vanlerberghe (Samen) de goedkeuring. "Bovendien wil de sector ook dat in deze moeilijke tijden het ambitieuze toeristische beleid van de stad wordt voortgezet. De kritiek dat de toeristen naar buurgemeenten zullen uitwijken door de meerkost van 1,5 euro per persoon per nacht, geloof ik niet. Ook in andere gemeenten wordt via andere belastingen een taks geheven op toeristische verblijven, zonder dat dit een impact heeft op de bezetting. Bovendien is de prijs ook niet het doorslaggevend element bij de huidige boekingen. De taks mag dan hoog liggen, ook de investeringen in toerisme zijn heel hoog in onze stad." Op het voorstel van Open Vld om de invoering te beperken tot één jaar in plaats van vijf, reageerde de schepen positief. Daarna volgt dan een evaluatie over de taks.

Bron: Het Laatste Nieuws, 02 oktober 2013, Lisa Bacelle