Sabien zal wetsontwerp takeldiensten snel agenderen


Open Vld pleit net zoals de Vlaamse regering al lang om takelwagens gebruik te laten maken van pechstroken om de rijbaan na een ongeval zo snel mogelijk weer vrij te maken en het fileleed te beperken. Ook Voka bracht deze mogelijke ingreep terecht nogmaals in herinnering naar aanleiding van de verkeersellende deze week.

Federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Wathelet legde op 18 juli een wetsontwerp voor aan de gewesten voor advies. Maar Vlaams minister voor Mobiliteit Crevits liet de deadline in september verstrijken. Op aandringen van Vlaams volksvertegenwoordiger Egbert Lachaert (Open Vld) vorige woensdag in het parlement en Jo Libeer (Voka) gisteren, adviseerde de minister het ontwerp positief en liet dit vanmiddag in de Vlaamse regering bekrachtigen. "Het was frappant dat de minister het dossier de afgelopen weken liet stof vergaren, terwijl ze jarenlang de zwartepiet doorspeelde naar haar federale collega. Maar ik ben verheugd dat de Vlaamse hindernis nu is genomen", zegt Lachaert. 

Staatssecretaris Wathelet kan zijn wetsontwerp indienen in de Kamer. Het Brussels en Waals gewest hebben nog geen advies uitgebracht, maar dat vormt geen obstakel. De termijn van 60 dagen is verstreken. De gewesten zijn niet verplicht advies te geven en de adviezen zijn ook niet bindend.

Sabien belooft dit ontwerp na indiening zo snel mogelijk te agenderen: "Gezien het grote nut van deze fileverlichtende maatregel verwacht ik dat we het ontwerp spoedig door de commissie kunnen loodsen. Daarna gaat het naar de plenaire Kamer en na publicatie in het Staatsblad zullen takelwagens dan eindelijk van de pechstroken mogen gebruik maken."