Doorlopende straten in centrum Poperinge in kaart gebracht, deelkernen en buitengebied volgen


"Veel wegbeheerders plaatsen het standaard F45bord: doodlopende weg aan het begin van zo'n weg, waardoor die dus doodloopt voor alle weggebruikers. Uit een steekproef van de Voetgangersbeweging blijkt dat er alleen al in Vlaanderen van de 27.104 F45borden bijna 75% doorlopend is. Het gaat dus om meer dan 20.000 wegen, die fietsers en voetgangers die de weg niet kennen, niet gebruiken, hoewel er voor hen een doorgang is aan het einde van de straat. Als we het stappen en fietsen willen bevorderen als alternatief voor de auto, moeten we ervoor zorgen dat er tijdswinst is. Voetgangers en fietsers kunnen die vaak realiseren door gebruik te maken van die, nu vaak onbekende, doorlopende straten," zegt Sabien Lahaye-Battheu, fractieleider voor Open Vld in de gemeenteraad.  

De Voetgangersbeweging vroeg begin vorig jaar al aan alle gemeenten om de doorlopende straten op hun grondgebied in kaart te brengen, maar Poperinge reageerde toen niet. Nadat het wetsvoorstel van Sabien Lahaye-Battheu, tevens federaal Kamerlid, werd goedgekeurd en het initiatief dus ook juridische grondslag kreeg door de opname van een nieuw verkeersbord in de wegcode, werd de vraag opnieuw gesteld in de gemeenteraad. 

Intussen besliste het college om de doorlopende straten van Poperinge en de deelgemeenten in fasen in kaart te brengen. Volgende straten in de bebouwde kom van Poperinge zullen reeds met een verkeersbord F45b aangeduid worden: Briekedreef, Klimopstraat, Komstraat (gedeelte tussen Switch Road en Oostlaan), L. Van Merrisstraat, Korte Reningelststraat, Toekomststraat, Switch Road (ingang stadspark), Valkenberg, Weversstraat, Wolstraat, Lakenstraat, Vleterstraat. Vervolgens zullen de deelkernen en het buitengebied aan bod komen.