Bellens doet Belgacom betalen voor zijn boekhouder


De lijst met incidenten rond Didier Bellens oogt stilaan indrukwekkend, maar voorlopig is het einde nog niet in zicht. Laatste wapenfeit: Bellens laat zich voor zijn fiscale aangifte bijstaan door het gerenommeerd bureau PWC en laat Belgacom de factuur betalen. Elk jaar. Een CEO van een overheidsbedrijf die dus advies inwint om diezelfde overheid zo min mogelijk belastingen te moeten betalen. Betaald door de overheid.

De rekening bedraagt wel 'maar' 1.250 euro, maar in de politieke wereld is iedereen het erover eens dat dit principieel niet kan. 'Dit is ethisch bijzonder laakbaar, zeker voor iemand met zo'n loon', stelt CD&V-Kamerlid Roel Deseyn. Zijn Open VLD-collega Sabien Lahaye-Battheu heeft het over de 'zoveelste fout en de zelfbediening van Bellens'.

Bij Belgacom zelf klinkt het dat dit een courante praktijk is in de bedrijfswereld en dat dit contractueel geregeld is. 'Ik hoop dat Bellens een trouwe echtgenoot is, anders mag Belgacom straks ook nog een relatiedeskundige betalen', luidt het cynisch bij David Geerts (SP.A).

Het is duidelijk dat de meerderheidspartijen én de regering de fratsen van Bellens meer dan beu zijn. Weinigen willen hem echter op korte termijn weg. Zijn contract loopt nog tot eind 2014. Indien hij vervroegd de bons krijgt, heeft Bellens recht op een riante ontslagvergoeding. En als bedrijfsleider klaagt niemand over hem.

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) behoudt voorlopig het vertrouwen in Bellens. Hij is wel gefrustreerd dat de regering niets te zeggen heeft over de dagelijkse leiding van het bedrijf en in zo'n soort incidenten dus niet kan tussenkomen. Daarom wil hij de wet wijzigen.

Vandaag wordt in het parlement overigens duidelijk wat Belgacom gaat doen aan de reeks schandalen rond zijn CEO. Kersvers voorzitter van de raad van bestuur Stefaan De Clerck (CD&V) mag het komen uitleggen.

Bron: Het Nieuwsblad, 6 november 2013.