Einde werken ring weer uitgesteld



"Klopt het dat de werken tot mei zullen aanslepen?", vroeg Lahaye-Battheu. De vertraging zou veroorzaakt zijn door de slechte weersomstandigheden. "Dat klopt slechts ten dele", antwoordt burgemeester Dejaegher (CD&V). "Wij als stad hebben hier geen zeggenschap over omdat wij geen opdrachtgever zijn. Maar laat me duidelijk zijn, we zijn niet tevreden. Ook bij mooi weer is er soms amper gewerkt op de werf. Wij hebben het gevoel dat de aannemer deze werken, die nochtans aanzienlijk zijn, niet belangrijk genoeg vindt en als tweederangswerken behandelt. Zo vroegen we al in het voorjaar een aangepaste planning naar aanleiding van de vertragingen. Pas vorige vrijdag kregen we die eindelijk." Daaruit blijkt dat de werken minstens tot halfweg april zouden aanslepen, als het weer meevalt. "Maar we weten allemaal dat de winter er aankomt, dus de kans is groot dat daar nog enige tijd bijkomt. Nu wij eindelijk de aangepaste planning hebben, zullen we zelf de communicatie naar de omwonenden verzorgen aangezien de aannemer dat niet of amper doet", gaat de burgervader verder.

'Bolsjeviekenmethode'

De stad hoopt alvast dat de buurt rond de Sint-Sixtusstraat kan worden vrijgesteld voor de winter echt aanbreekt en de eerste sneeuw valt. Anders zullen omwonenden ook bij winterweer via kleinere wegen hun woning moeten bereiken. "Dan moeten we daar strooien en zal de weg er sterk onder lijden, dat is zeker niet optimaal", legt Dejaegher uit. "Dus we gaan nu de 'bolsjeviekenmethode' toepassen. Voor de werken aan de rotonde die er in de Krombeekseweg moet komen, heeft de aannemer van mij een vergunning nodig om er de nodige signalisatie te zetten. Maar die krijgt hij voorlopig niet. Hij krijgt pas zijn signalisatie bij andere werken als hij ons kan verzekeren dat hij nog voor de winter een onderlaag zal gieten in de buurt van de Sint-Sixtusstraat, zodat we het gebied tijdelijk kunnen openstellen tijdens de winterstop. Een toplaag kun je niet gieten bij deze lage temperaturen, maar een onderlaag kan perfect. Dit is niet echt de klassieke werkwijze, maar hopelijk snapt de aannemer het nu wel. Hierdoor kan natuurlijk wel nog extra vertraging optreden bij de werken aan de Krombeekseweg, maar die werken zullen normaal gezien maar zeven weken duren. Hopelijk kunnen we snel tot een akkoord komen."

Verkeersveiligheid

Het tracé van de ring rond Poperinge staat al sinds de jaren zeventig in het gewestplan, maar om onduidelijke redenen werd de weg nooit dichtgemaakt. Het bleef bij een ring die aan de ene kant eindigt aan de Provenseweg, bij de kruising met de Krombeekseweg, en aan de andere kant op het kruispunt van de Veurnsestraat en de Westvleterseweg. Jarenlang was de stad vragende partij om de ring door te trekken, maar pas in 2005 kreeg het ook de Vlaamse overheid zover. In 2011 werd uiteindelijk de vergunning verleend voor de werken. In 2014 zullen de werken afgewerkt worden. Hierdoor zou de verkeersdrukte in het stadscentrum moeten dalen en de verkeersveiligheid op zijn beurt verhogen.

Bron: Het Laatste Nieuws, 27 november 2013, Lisa Bacelle

 

Burgemeester woest op 'trage' aannemer

Op de gemeenteraad van Poperinge heeft burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) fors uitgehaald naar aannemer Verkinderen, die bezig is met de doortrekking van de Poperingse ringweg. De werken lopen heel wat vertraging op. 'De aannemer beschouwt dit blijkbaar als een tweederangswerk.'

Poperinge 'De werken hebben vertraging opgelopen en dat is slechts ten dele te verklaren door het slechte weer van de voorbije weken', antwoordde de burgemeester op een vraag van Open VLD-oppositieraadslid Sabien Lahaye-Battheu.

Trage arbeiders

'Want ook bij goed weer werken de arbeiders traag, in één of twee ploegen. De aannemer beschouwt dit blijkbaar als een tweederangswerk dat hij er tussendoor bijneemt', zegt een boze burgemeester.

Hij is erg ontevreden over de samenwerking met de aannemer. Al sinds het voorjaar vraagt hij naar een aangepaste planning van de werken. Heel recent heeft hij die dan toch gekregen.

De werken zullen nu nog meer dan vier maanden duren. Als het weer goed is tenminste. Dat betekent dus zeker tot half april. Maar met de winter voor de deur, zal dat ongetwijfeld nog later worden.

Methode van de bolsjewieken

'We gaan de methode van de bolsjewieken gebruiken. De aannemer zal de vergunning voor de signalisatie pas krijgen als we weten wanneer hij de onderlaag zal gieten. Zo kunnen we de omwonenden nauwkeurig inlichten van zodra er een definitieve overeenkomst is rond de planning. Want voor de aanleg van de rotonde op de Krombeekseweg zal die zeven weken volledig afgesloten zijn voor het verkeer. We willen weten wanneer dat precies zal zijn, want langs de Krombeekseweg ligt De Lovie, waar heel wat mensen uit Poperinge werken', zegt de burgemeester.

Aannemer Marcel Verkinderen is het niet eens met de kritiek. 'Toen de werken begonnen, was het hele tracé nog niet volledig onteigend. Dat heeft al voor vertraging gezorgd. En we vragen nu al zes maanden welke buizen er moeten komen aan de Krombeekseweg, maar we kregen tot nu toe nog altijd geen antwoord.'

Bron: Het Nieuwsblad, 27 november 2013, Piet Lesage