Tussenkomsten Open Vld in de gemeenteraad van 30 december 2013


Gemeenteraad Poperinge - 30 december 2013

 

Als fractieleider kwam Sabien voor Open Vld tussen op het meerjarenplan 2014-2019. U kunt de tussenkomst hier nalezen. Na deze tussenkomst las Sabien onderstaande persnota voor, en verliet de verenigde oppositie de gemeenteraad.  

 

PERSNOTA

van de gezamenlijke oppositiepartijen Open Vld, N-VA, Groen en Vlaams Belang

 

Wij willen vanuit de oppositie een signaal geven aan de meerderheid. Wij lichten toe:

Op 11 december ll. mochten wij in de krant lezen dat het meerjarenplan van Poperinge door het stadsbestuur werd toegelicht aan de pers op 10 december ll. Als oppositie vielen wij uit de lucht. Aan ons werd immers gecommuniceerd dat de oorspronkelijk voorziene gemeenteraad van 16 december – waarop het meerjarenplan besproken zou worden - uitgesteld werd naar 30 december “omdat het meerjarenplan nog niet klaar zou zijn”. Blijkbaar was het plan dus wel al klaar, en kon de pers op 10 december wél al ingelicht worden. Het plan viel pas op 13 december bij de raadsleden in de brievenbus.

Deze manier van informeren is weliswaar legaal, maar kan toch op zijn minst deloyaal genoemd worden. Deze communicatie getuigt dat er vanuit de meerderheid geen enkel respect is voor de gemeenteraad, voor de oppositie, voor ons als verkozenen door de Poperingenaars. Indien het meerjarenplan klaar was om voor te stellen aan de pers, dan was het ook klaar om aan de gemeenteraad te communiceren. Het is ons, voor alle duidelijkheid, niet te doen om de inhoud van het meerjarenplan, maar enkel en alleen om de manier waarop hierover werd gecommuniceerd. 

Een veel positiever signaal had gegeven kunnen worden. Men had ervoor kunnen zorgen dat het meerjarenplan op z’n minst gelijktijdig – en liever nog wat vroeger – aan de voltallige gemeenteraad was bezorgd. Het gaat hier immers niet om zomaar eender welk dossier. Het gaat over de keuzes die het stadsbestuur de komende zes jaar maakt voor onze stad, voor ons Poperinge.  

We roepen met onze actie het stadsbestuur op om voortaan wat meer respect te tonen voor haar gemeenteraad in haar manier van communiceren. 

Om deze reden verlaten wij nu de gemeenteraad.