Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 27 januari 2014


Wat de agenda van de gemeenteraad betreft, kwam de fractie van Open Vld tussen op het punt rond het ondergronds brengen van de nutsleidingen in de Pezelstraat, en vroeg meer bepaald om bij de heraanleg van de voetpaden rekening te houden met de noodzakelijke aanpassingen voor mindervaliden. Voor het plaatsen van een mast op grond van de sportzone van Poperinge, werd in zitting van de gemeenteraad van april 2008 een overeenkomst van recht van opstal verleend aan Base. Er werd toen een huurprijs overeengekomen van 3.000 euro per jaar. Naar aanleiding van de daling van de operatortarieven onderhandelt Base nu die huurprijs opnieuw. De nieuwe huurprijs bedraagt 1.600 euro per jaar en zal worden toegepast vanaf 1 december 2017, dus na de eerste periode van het lopende contract. De raadsleden van Open Vld hebben zich op dit punt onthouden.

Na afhandeling van de 14 agendapunten, werden vanuit Open Vld nog een aantal vragen gesteld.

Sabien maakt zich zorgen over de dalende trend in het aantal bezoekers van het zwembad. Voor het eerst gingen we in 2013 onder de 100.000. Met het nieuwe zwembad wordt gemikt op maar liefst 245.000 zwemmers. De overgang van 'oud' naar 'nieuw' zal constructief moeten gebeuren, zodat we de resterende zwemmers niet ook nog verliezen. Ze dan nog terughalen zal een grote uitdaging zijn. En dan wordt nu plots beslist om het suitingsuur van het zwembad op woensdagavond te vervroegen naar 18u00? Volgens de schepen van sport is er gezocht geweest naar mogelijke besparingspunten. Vroeger sluiten op woensdag is het gevolg hiervan. De schepen verwees ook naar een doorlichting die is gebeurd van het aantal zwemmers en het zwembad. Sabien gaf mee dat het nuttig zou zijn om die doorlichting te bespreken tijdens een volgende zitting van de gemeenteraadscommissie Vrije Tijd.

Dat het stuk Pezelstraat tussen de Westvleterseweg en de nieuwe ring als doodlopende straat wordt aanzien, stond niet in het oorspronkelijk plan van de doortrekking van de ring tussen de Veurnestraat en de Krombeekseweg. In dat plan zou het voor bestuurders, komende uit de richting van Vleteren, mogelijk zijn om de ring daar naar rechts op te rijden. De plotse beslissing om er paaltjes te plaatsen, zou niet door alle achterliggende buurtbewoners gedragen worden. Een buurtonderzoek werd trouwens ook niet gevoerd. Op vraag van Sabien zal de burgemeester alle partijen samen brengen om tot een oplossing te komen. 

Bij de opmaak van het meerjarenplan 2014-2019 werd door het bestuur een inspraakronde voor de Poperingenaar georganiseerd. Over de mobiliteit en het verkeerscirculatieplan, thema's die uit die inspraakronde werden gelicht, zou een aparte bevraging volgen in december 2013, en het thema zou dan aan bod komen in de gemeenteraad van januari 2014. Sabien vroeg naar een stand van zaken in dit dossier. De burgemeester gaf aan dat het studiebureau mogelijke oplossingen uitwerkt voor de knelpunten die op vandaag bestaan, en dat het het inspraaktraject vermoedelijk in februari of maart geagendeerd zal worden op de gemeenteraad.