Open VLD wil trein naar Limburg behouden


Nu vertrekt er nog elk uur een trein vanuit Hasselt naar Blankenberge en omgekeerd. "Voor een toeristische stad als Blankenberge zijn rechtstreekse treinverbinding van primordiaal belang. Vele Limburgers brengen hier zowel een weekendje als hun hoofdverlof door", zegt Open VLD voorzitter Franky Maelstaf. De partij vindt de afschaffing onbegrijpelijk. "We hebben dan ook gevraagd aan Open Vld Volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu om in de Federale Kamer minister Labille te interpelleren en aan Bart Tommelein en Mercedes Van Volcem om minister Crevits in het Vlaams parlement aan de tand te voelen over deze ingreep van de NMBS", aldus voorzitter Franky Maelstaf.

Bron: Het Laatste Nieuws, 29 januari 2014. 


Jeugdraad Blankenberge wil plan NMBS afremmen

'Het zal voor Blankenbergse studenten minder interessant zijn om de trein te nemen'

De NMBS zal in de loop van maart het nieuwe spoorplan voorstellen. In dat spoorplan wordt de rechtstreekse trein Tongeren-Blankenberge/Knokke afgeschaft. De Jeugdraad van Blankenberge en de Open VLD verzetten zich daartegen. Zowel voor toeristen als studenten wordt sporen ontmoedigd.

Blankenberge In het nieuwe spoorplan van de NMBS zijn de rechtstreekse treinverbindingen tussen Tongeren, Bilzen en Diepenbeek met Leuven, Antwerpen, Knokke en Blankenberge geschrapt. CD&V Zuid-Oost Limburg zoekt steun in een petitie tegen de plannen. Ze hebben Vlaams volksvertegenwoordiger Johan Sauwens (CD&V) ingeschakeld om de zaak aan te kaarten. Limburgse toeristen met bestemming Blankenberge zouden volgens het nieuwe plan met de trein meer dan drie uur onderweg zijn, omdat er dertien stopplaatsen zijn. De huidige treinrit duurt iets meer dan twee uur.

Ook de Jeugdraad van Blankenberge laat van zich horen. Zij nemen het op voor de vele studenten die deze rechtstreekse trein nemen. 'Studeren in Limburg en pendelen wordt voor hen een stuk gecompliceerder, en er zijn toch een pak studenten die met de trein komen', zegt Evert Van Herrewege, voorzitter van de Blankenbergse jeugdraad. 'Deze beslissing heeft ook invloed op de handelaars in onze kustgemeente. Vooral Limburgse gepensioneerden zullen nu minder vlug voor een dagje Oostkust kiezen, want ze moeten langs het traject zeker overstappen.'

Niet populair

Volgens de jeugdraad maakt de NMBS zichzelf zo niet populair. 'Het spreekt voor zich dat meer mensen voor de wagen zullen kiezen', zegt Van Herrewege. 'Daarom willen wij met de jeugdraad dat de NMBS nog eens overweegt om de rechtstreekse treinverbinding Tongeren-Blankenberge/Knokke te behouden op maandagmorgen, vrijdagavond en tijdens het weekend.'

Minder toeristen

De toeristische sector aan de kust sluit zich aan bij de Jeugdraad. Ook zij vrezen dat heel wat Limburgse vakantiegangers zullen wegblijven, net die mensen die voor een dagje, weekend of week op vakantie komen.

In beraad

Open VLD Blankenberge heeft, net zoals de Limburgse CD&V, zijn contactpersonen aangesproken en heeft aan zijn kamerlid Sabien Lahaye-Battheu en aan zijn Vlaamse parlementsleden Bart Tommelein en Mercedes Van Volcem gevraagd om de zaak op de agenda te plaatsen. Het dossier over de schrapping van de treinverbinding komt vandaag ook op het schepencollege.

De NMBS wil nog niet reageren. Zij trekken in maart met hun roadshow naar alle provincies, waar ze zullen luisteren naar de grieven. Ook de reizigersorganisatie TreinTramBus reageert liever nog niet, omdat het het nieuwe spoorplan nog niet konden inkijken.