Stadsbestuur scoort met streng cameratoezicht


Er hangen al 37 camera's in het centrum en 17 op en rond industriezone Sappenleen. De stad plant meer camera's in de uitgaansbuurt van de Paardenmarkt en op het kruispunt Gasthuisstraat-Duinkerkestraat.

'Hoedje af voor de bedrijfsleiders op Sappenleen die dit project hebben uitgewerkt. Het camerabeveiligingsnetwerk moet de criminaliteit in de zone tot een minimum herleiden', zegt Lahaye-Battheu.

Ook de twee mobiele camera's hebben hun nut al bewezen. Sluikstorters kregen al (hoge) facturen gepresenteerd. Een van de camera's wordt ook gebruikt bij fuiven en festiviteiten. 'We willen ze ook inzetten aan vuilnisbakken, want mensen stoppen er vaak nog zakjes met huishoudelijk afval in. We onderzoeken of we ze kunnen inzetten aan baangrachten waar vaak afval wordt weggegooid', kondigt de burgemeester aan.

Open VLD vraagt wel een evaluatie. 'Werken de camera's vooral preventief? Is het aantal feiten gedaald? Of werken ze repressief en is er een hogere pakkans? En zijn er nog hiaten in het systeem?'

Bron: Het Nieuwsblad, 24 janauri 2014.