Nieuwe CEO van Belgacom, Dominique Leroy, maakt intrede in het parlement


“Dominique Leroy werd op 9 januari aangeduid als opvolger van Didier Bellens. Momenteel bereidt zij een visienota voor, die ze eerst wil bespreken met haar raad van bestuur, om zich ervan te verzekeren dat zij en de raad van bestuur dezelfde visie hebben op de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf. Ze zal het op 21 maart in onze commissie daarover hebben en onder andere ook over de verstrenging van de corporate governance regels, die worden besproken tijdens de raad van bestuur van 27 februari”, licht Sabien  toe.  
 
Meerderheidsaandeelhouderschap
 
Tijdens de gedachtewisseling op 21 maart, maar ook vanmiddag in de Kamer, zal Sabien het debat ook breder opentrekken en haar wetsvoorstel op tafel leggen, dat de wettelijke verankering afschaft van het meerderheidsaandeelouderschap van de Belgische staat in bpost en Belgacom. “Met dit voorstel bereiden we de weg om in de volgende legislatuur het staatsaandeel in die bedrijven af te bouwen. Post bedelen en een telecombedrijf uitbaten zijn immers geen kerntaken van de overheid”, stelt Sabien.
 
Open Vld met dit wetsvoorstel de wettelijk verplichte deelneming van de Belgische staat van 50%+één aandeel in Belgacom en bpost afschaffen (wet van 21 maart 1991). “Hiermee willen we de weg bereiden om de twee overheidsbedrijven verder te liberaliseren. De volgende regering moet daar volgens hen werk van maken. De tijd dat een overheid dienstverlening inzake post en telefonie moest verlenen ligt immers ver achter ons. Vandaag kan de privé veel efficiënter inspelen op de noden van de burger en de evoluerende omstandigheden op de vrijgemaakte markt. Het meerderheidsaandeel remt de broodnodige liberalisering alleen maar”, zegt Sabien .
 
“Bovendien schrikken zulke wettelijke barrières potentiële investeerders af en belemmeren ze de markttoegang voor nieuwe operatoren. Wanneer de overheid zich verder terugtrekt, zal de concurrentie en dus ook innovatie en efficiëntie worden versterkt, wat de consumenten ten goede komt. Zowel qua aangeboden producten als de prijs die we daarvoor betalen. De Belgische staat moet enkel een evenwichtig juridisch kader creëren waarbinnen de post- en telecommarkt zichzelf verder kunnen ontwikkelen. Een sterke en onafhankelijke regulator moet toezien op deze spelregels.”
 
Ze merkt tot slot op dat het terugdringen van de participatie in Belgacom tot 25% de overheidsschuld met 2 miljard euro zou afbouwen.