Renovatie Justitiehuis Ieper ten vroegste 2015


Beslissing doorgeschoven naar Vlaanderen

 

“In het kader van de zesde staatshervorming, keurde de Ministerraad op 17 januari ll. het Koninklijk Besluit goed dat de eigendomsoverdracht van het Justitiehuis aan het Colaertplein te Ieper regelt. Het KB moet nog door de Koning ondertekend worden, en zal in werking treden op 1 januari 2015. Vanaf dan is niet langer de federale, maar wel de Vlaamse overheid bevoegd voor de Justitiehuizen”, stelt Sabien.

 

Gezien deze nakende eigendomsoverdracht, heeft de federale overheid beslist om het renovatieproject niet zelf meer op te starten. De studie die al was voorbereid, zal wel ter beschikking worden gesteld van de Vlaamse overheid, die zich hierover dan moet uitspreken.  

 

Kortenberg, Tongeren, Veurne, Dendermonde en Turnhout

 

In hetzelfde Koninklijk Besluit werd de eigendomsoverdracht naar Vlaanderen van de gesloten jeugdinstellingen in Kortenberg (Everberg) en Tongeren geregeld. Ook de Justitiehuizen van Veurne en Dendermonde zullen vanaf 1 januari Vlaanderen als nieuwe eigenaar hebben.

 

Overdracht huurcontracten

 

De overige sites zijn bijvoorbeeld huurcontracten die van het federale niveau worden overgedragen naar het Vlaamse. Dat is het geval voor de Justitiehuizen van Brugge, Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen, Oudenaarde en Turnhout.