Sabien ondervraagt minister Labille over werkdruk in de seinhuizen


Dat gaf minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille deze week mee in de Kamercommissie Infrastructuur in zijn antwoord op een vraag van Sabien over de werkdruk in de seinhuizen.

 

Op 14 november 2013 werden tijdens de plenaire zitting van de Kamer ook vragen gesteld over de “zich doodvervelende seingevers“. Minister Labille antwoordde toen als volgt: “In de grotere seinposten, waar het overgrote deel van het seingevingpersoneel werkt, is de werkdruk groot en is er een groot personeelstekort. Daar moeten maatregelen genomen worden om de werklast onder controle te houden, om de veiligheid te kunnen waarborgen. Het betrokken personeel wordt sinds 2005 stelselmatig overgeplaatst naar een van de geconcentreerde seinposten, naarmate die in werking treden. Op deze manier worden de kleinere seinposten (getuigenis in media kwam waarschijnlijk van daaruit) stap voor stap opgedoekt.”

 

De gedelegeerd bestuurder van Infrabel, Luc Lallemand, verklaarde in de Kamercommissie Infrastructuur op 19 juni 2011, tijdens een gedachtewisseling over de financiële situatie van de NMBS Groep, dat er een daling gepland is van het aantal:

  • seinhuizen: van 321 in 2004 naar 218 in 2011 naar 31 in 2014 en 10 in 2020;

  • regionale dispatchings: van vijf naar één, gepaard gaande met een verhoging van de kwaliteit;

  • magazijnen (van 550 in 2005 naar 37 in 2010, volgens een vernieuwd technologisch concept);

  • werkplaatsen van vijf tot vier.

 

Dit zou leiden tot een jaarlijkse besparing van meer dan 30 miljoen euro. Open Vld moedigt dit automatiseringsproces aan omdat het zorgt voor:

  • een forse verbetering van de productiviteit;

  • een betere dienstverlening aan de spoormaatschappijen;

  • betere financiële resultaten van de NMBS Groep.