Belgacombaas geeft tekst en uitleg over loon


Belgacom lijkt vooral af te willen van het politieke gebakkelei. "Krokodillentranen", noemt vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) de heisa.

Het was regeringspartij Open Vld die donderdag in de Kamer inzage vroeg in de extra vergoedingen in het contract van Dominique Leroy. Wat vreemd voor een partij die altijd had gepleit voor redelijkheid bij het beperken van de toplonen van overheidsmanagers en eerder de bevoegde PS-minister Labille tot de orde riep toen bpost-baas Johnny Thijs er de brui aan gaf na alle heibel over zijn loon. "Niet omdat we geen vertrouwen hebben in mevrouw Leroy, maar omdat Labille op een nogal hautaine manier mist bleef spuien over wat er nu precies was afgesproken", aldus Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), voorzitter van de Kamercommissie Overheidsbedrijven. Of omdat de liberalen vooral N-VA te snel af wilden zijn, nadat die partij eerder al de affaire-Thijs in dank aannam om haar bekende plaatje af te draaien dat de regering in handen is van PS-scherpslijpers.

Extralegale voordelen

Even leek Open Vld opnieuw in het stof te moeten bijten toen Labille en premier Di Rupo gisteren de bal doorschoven naar Belgacom en het bedrijf liet weten dat het pas transparantie zal kunnen bieden bij de publicatie van de jaarrekeningen in maart 2015. Maar de voorzitter van de raad van bestuur, Stefaan De Clerck, is nog politicus genoeg om te weten dat de zaak maar beter in de kiem gesmoord kan worden. "Op 21 maart was al een hoorzitting gepland in de Kamercommissie met de voorzitter en CEO van Belgacom. Als de vraag daar gesteld wordt, zal de voorzitter toelichting geven", aldus woordvoerder Jan Margot. "Het contract ligt in lijn met wat de regering heeft beslist: namelijk een vast loon van 500.000 euro en een variabel gedeelte tot 150.000 euro. Extralegale voordelen waarover mevrouw Leroy al beschikte, zijn behouden en aandelenopties werden geschrapt." Wie het gehakketak ook wil beëindigen, is premier Di Rupo. "Labille heeft geen fout gemaakt", stelde hij gisteren. "Vroeger verdiende de CEO van Belgacom bijna 2,3 miljoen euro. Deze regering heeft beslist het loon te beperken tot 650.000 euro. Voor de rest is het contract er één tussen Leroy en de raad van bestuur van Belgacom, zo bepaalt de wet op overheidsbedrijven."

Krokodillentranen

De zoveelste rel over de toplonen kan niet worden beëindigd zonder de nodige vijandelijkheden. Johan Vande Lanotte (sp.a) zei gisteren "veel krokodillentranen" te hebben gezien. "Zij die altijd gezegd hebben dat het verkeerd zou zijn de lonen te beperken, schreeuwen nu plots moord en brand", aldus de socialist met een sneer richting liberalen en N-VA. Zijn collega Didier Reynders (MR) vond het nodig de PS te jennen door postbaas Thijs nog eens in herinnering te brengen.

Verkiezingen

En zo trekken de 'loonstormen' met topsnelheden voorbij in de Wetstraat. Vorige week Dexia, deze week Belgacom en volgende week ongetwijfeld een andere rel. Deels heeft het te maken met de moeilijke omgang met overheidsbedrijven en het gebrek aan eenduidige regels, maar ook de naderende verkiezingen maken een normaal debat amper nog mogelijk, ziet ook politicoloog Carl Devos. "Alle partijen zijn hypernerveus, iedereen kruipt in zijn positie. De oppositie grijpt elke onduidelijkheid aan om de meerderheid in diskrediet te brengen, terwijl meerderheidspartijen en ministers volop bezig zijn met zich te profileren en de schade te beperken. Men moet opletten dat de burger het allemaal niet al lang beu is op het moment dat de inhoudelijke campagne start."

Bron: Het Laatste Nieuws, 8 februari 2014.

 

Het loon van Leroy? Achter gesloten deuren a.u.b.

Hoeveel Belgacom-CEO Dominique Leroy echt verdient? Dat wil Belgacom nu toch bespreken, maar alleen achter gesloten deuren. Daarmee pareert het bedrijf de kritiek van het parlement dat het niet transparant is.

 

"Als de vraag komt, dan zou de Belgacomvoorzitter commentaar kunnen geven bij het contract van mevrouw Leroy. Dat moet dan wel achter gesloten deuren gebeuren." Met die woorden probeert Belgacom de critici de mond te snoeren. Heel wat parlementsleden verwijten het telecombedrijf een gebrek aan transparantie over het salaris van topvrouw Leroy. De toegeving komt er nadat Belgacom eerst liet verstaan niet van plan te zijn in te gaan op de vraag van het parlement. Open Vld en N-VA vroegen minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) om het parlement inzage te geven in het loonpakket van Leroy. De PS'er speelde de bal door naar Belgacom. "Het contract is vertrouwelijk", aldus Labille en dus moest Belgacom daar zelf over beslissen. Het bedrijf deed dat intussen, al benadrukt het ook "het vertrouwelijke karakter van het arbeidscontract". Volgens Labille is er evenwel geen sprake van dat Leroy bovenop haar vaste loon van 500.000 euro en 150.000 euro variabele verloning nog een extra bonus zou krijgen. Ook Belgacom herhaalde dat het contract "in lijn ligt" van de eisen van de regering. Wat de totale som dan wel bedraagt, is niet duidelijk. Geen 650.000 euro, zoals afgesproken met de regering, in ieder geval. Labille heeft altijd beweerd dat het om een all-inpakket gaat, maar eerder deze week werd duidelijk dat bij dat pakket nog een reeks extralegale voordelen komen. Daardoor komt Leroy wellicht aan een salaris van circa 800.000 euro per jaar. Een schatting, want exacte cijfers wil niemand kwijt. Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) voerde gisteren de druk op. Zij liet weten de steun te zullen vragen van andere partijen binnen de commissie Infrastructuur om alsnog inzage te krijgen. Mogelijk koos voorzitter Stefaan De Clerck van Belgacom daarom de vlucht vooruit door het contract bespreekbaar te noemen. Behalve de vragen in het parlement blijft het verder opvallend rustig rond de onduidelijkheid over het loon van Leroy. Zeker binnen Belgacom valt er vooralsnog geen onvertogen woord over de topvrouw. Zelden startte iemand met meer krediet aan een job dan Dominique Leroy bij Belgacom. Haar komst wekte vertrouwen en voordat ze dat krediet kwijt is, moet er meer gebeuren dan dit, luidt het intern.

Bron: De Morgen, 8 februari 2014.