Nieuwe CEO Belgacom te gast in commissie Infrastructuur


Geachte CEO, Geachte mevrouw Leroy,

Geachte voorzitter van de Raad van Bestuur, Geachte heer De Clerck,

Geachte Executive Vice-President Corporate Affairs, Geachte heer Lybaert,

 

Als voorzitter van de commissie heet ik jullie van harte welkom.

 

De leden van onze commissie hechten veel belang aan een optimale relatie en constructieve dialoog tussen parlement en overheidsbedrijven. Daarom dat we op geregelde tijdstippen ontmoetingen organiseren (met o.a. NMBS, BPost, Belgacom). Niet alleen binnenskamers, maar ook buitenskamers. Zo brachten we op 26 februari ll. nog een bezoek aan Belgocontrol.

 

Mevrouw Leroy, dankzij uw aanstelling als nieuwe gedelegeerd bestuurder kan Belgacom zich opnieuw volop focussen op de uitdagingen van de toekomst. Wij geven u graag als eerste spreker het woord om toelichting te geven bij uw visie op het bedrijf.

 

Het is niet de eerste keer dat wij Belgacom hier te gast hebben. Op 6 november 2013 vond een constructieve hoorzitting plaats met u, meneer De Clerck, en Pierre-Alain Desmedt, voorzitter van het Audit-en Toezichtscomité.

 

Toen verklaarde de Voorzitter dat “de Raad van Bestuur bereid is het voortouw te nemen van een verstrenging van de normen inzake belangenconflicten” en dit omdat “de wettelijke en statutaire limieten bereikt werden”. Zelfs de “schijn” van belangenconflict zou nauwer worden omschreven.

 

Meneer De Clerck, in navolging van die hoorzitting zal u het vandaag hebben over de nieuwe regels van corporate governance bij Belgacom/Proximus ter voorkoming van belangenconflicten in hoofde van de bestuurders en het verder onderzoek in het “Immobel”-dossier.

 

Tot slot zal de heer Lybaert stilstaan bij het aspect van de cyberveiligheid.

 

Collega’s, er zullen ook vragen zijn m.b.t. de verloning binnen Belgacom. Voor een overheidsbedrijf als Belgacom, dat beursgenoteerd is en in een concurrentiële sector actief is, is een zekere voorzichtigheid en confidentialiteit aangewezen.

Ik stel voor om die op het einde, achter gesloten deuren te behandelen. En dan geef ik nu graag het woord aan mevrouw Leroy.

 

Sabien Lahaye-Battheu

 Nieuwe CEO Belgacom te gast in commissie Infrastructuur