Parkeren in binnenstad wordt pak eenvoudigerVooral oudere mensen ondervonden problemen met het nummerplaatsysteem

Het huidige systeem om in de binnenstad te parkeren, is niet bepaald gebruiksvriendelijk: om een parkeerticket te krijgen, moet je jouw nummerplaat invoeren op een touchscreen. Dat blijkt niet de goede aanpak, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

Half uur gratis

'We hadden bij het invoeren van de parkeerautomaten in 2011 al gezegd dat we het systeem zouden evalueren en desnoods aanpassen. Dat gebeurt nu', zegt de burgervader. 'Er is gebleken dat vooral ouderen en personen die minder vertrouwd zijn met het gebruik van een toetsenbord, problemen ondervinden. Ook de trage verbindingstijd tussen automaat en centrale server zorgt voor veel frustratie en wachttijden. Daarom wordt het systeem nu vereenvoudigd.'

Voortaan zal je een ticket kunnen krijgen door een eenvoudige druk op een groene knop. De automaten worden ook zo geprogrammeerd dat ze automatisch een half uur gratis parkeertijd toevoegen aan het ticket wanneer er munten worden ingeworpen. In de betalende zone wordt parkeren tussen 12 en 13 uur bovendien gratis. Deze wijzigingen aan de parkeerautomaten worden nu zaterdag 5 april uitgevoerd, zodat het nieuw systeem van kracht wordt op maandag 7 april.

Versoepeling

Oppositiepartijen N-VA en Open VLD juichen deze versoepeling van het parkeerreglement in de binnenstad toe. N-VA keurde het reglement mee goed. Open VLD onthield zich bij de stemming. 'De versoepeling van het systeem met het invoeren van een gratis uur over de middag juichen wij toe. Maar we blijven bij ons standpunt dat we de parkeerautomaten liever zien verdwijnen', zegt fractieleider Sabien Lahaye-Battheu.

Hoeveel minder inkomsten dat zal opleveren, is momenteel nog niet duidelijk. Op jaarbasis worden nu 280.000 parkeertickets afgeleverd, waarvan het merendeel op de Grote Markt, de Paardenmarkt en de Ieperstraat. 'De opbrengst van de parkeerautomaten is niet het belangrijkste', zegt Dejaegher. 'Doel is een grotere circulatie teweeg te brengen en zo te zorgen voor voldoende parkeergelegenheid in de binnenstad.'

Bron: Het Nieuwsblad, 02 april 2014, Piet Lesage


Anderhalf uur gratis parkeren over de middag.

De nieuwe regeling voor betalend parkeren werd op de gemeenteraad goedgekeurd. Een aanpassing was nodig omdat het systeem na een evaluatie onvoldoende gebruiksvriendelijk bleek. De toetsenborden in de parkeerautomaten worden vervangen en het eerste halfuur parkeren wordt gratis. Ook tussen 12 en 13 uur kan je voortaan gratis parkeren in de betalende zone. Open Vld-gemeenteraadslid Sabien Lahaye-Battheu vindt de aanpassingen een bevestiging van eerdere kritiek op het betalend parkeren. "We hebben indertijd geopteerd voor het duurste systeem", argumenteerde ze. "We waren als het ware visionair toen we zeiden dat het systeem niet zou werken in de huidige vorm. Ook waren we in het begin al voorstander van gratis parkeren over de middag om de middenstand te steunen, net zoals dit in Ieper en Roeselare al gebeurt. Toch blijven we tegen het systeem van betalend parkeren en zullen we ons als fractie onthouden. We juichen de verbeteringen wel toe." Op zaterdag 5 april kan er uitzonderlijk een volledige dag gratis geparkeerd worden. Leverancier Rauwers komt op die dag de toetsenborden gratis vervangen.

Bron: Het Laatste Nieuws, 02 april 2014, (TDCI)