Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 25 augustus 2014


“Frappant dat de bevoegde schepen het punt niet wilde uitstellen en het advies van de handelaars niet wilde afwachten”, zegt Sabien. “Het dossier van de reclameborden, die volgens het stadsbestuur de lokale handel moeten stimuleren, kent al een lange voorgeschiedenis. De beslissing één maand uitstellen, had dus weinig verschil gemaakt.” 

 

Woonhuis in de Doornstraat 22

 

Op de agenda van de gemeenteraad stond ook de aankoop van een woonhuis in de Doornstraat 22. “De stad had een voorkooprecht en koopt het aan om er op termijn een parking aan te leggen, al moeten daarvoor eerst nog drie andere woningen worden aangekocht. Open Vld kan met deze manier van werken niet akkoord gaan.

 

Voor Open Vld is het bezwaren van een buurt met een voorkooprecht nefast. De stad gedraagt zich al te veel als keizer-koster en blokkeert op deze manier de vastgoedmarkt. Ook de Gecoro, een gerespecteerd en onafhankelijk adviesorgaan, tikte het bestuur hiervoor reeds meermaals op de vingers. “Zal de waarde van de eigendommen niet drastisch dalen als de buren zich in een dergelijke zone bevinden?”, vroeg raadslid Johan Lefever zich af. “Belangrijk is ook dat de onmiddellijke buren (Doornstraat 18 t.e.m. 24) meteen worden geïnformeerd over de toekomst van hun buurt.”

 

Raadslid Danny Lefebvre vroeg wat er intussentijd (wat vele jaren kan duren) zal gebeuren met de op die manier verkregen woningen. Men antwoordde dat ze zullen worden verhuurd aan het OCMW.

 

Sint-Michielscomplex

 

Tijdens de vraagstelling, na afwerking van de dagorde, vroeg Sabien de stand van zaken in de openbare verkoop van het Sint-Michielscomplex, dat het bestuur intussen bijna vijf jaar laat leegstaan (een particulier zou al heel wat leegstandsbeslasting hebben betaald!): “In dat dossier is uitstel wel troef. Eerst ging het in de gemeenteraad van mei komen. Gisteravond werd gemeld: ‘ergens in het najaar’. Open Vld heeft van in den beginne gepleit voor een openbare verkoop, gezien dat de meest aangewezen manier is om een gebouw een andere bestemming te geven.”