Vanaf 1 september familierechtbanken met kamers voor minnelijke schikking in werking


"In de familierechtbank zullen alle beslissingen rond één familie in één dossier worden samengebracht (behalve de strafrechtelijke geschillen) en door één magistraat worden behandeld. Op die manier moet de versnippering van bevoegdheden in familiezaken tussen het vredegerecht, de rechtbank van eerste aanleg en de jeugdrechtbank een halt worden toegeroepen en worden een aantal procedures versoepeld. En alvast familiale geschillen zullen voortaan dus eventueel in kamers voor minnelijke schikking kunnen worden beslecht", zegt Sabien.

 

Minnelijke schikkingen

 

Uit cijfers blijkt dat er momenteel te weinig gebruik wordt gemaakt van de minnelijke schikking, die kan worden voorgelegd - door een partij of met instemming van beide partijen - aan de rechter.

 


 


 


 

2007


 


 

2008


 


 

2009


 


 

2010


 


 

2011


 

 

 

2012


 

aanvragen minnelijke schikking


 


 

122.412 


 


 

107.127   


 


 

85.966 


 


 

86.962


 


 

80.780


 

 

 

76.690


 

processen-verbaal van verzoening


 


 

26.166


 


 

23.583


 


 

18.871


 


 

18.728


 


 

17.251


 

 

 

16.259


 processen-verbaal van
 niet-verzoening


 

95.594


 


 

86.997


 


 

68.965


 


 

69.068


 


 

65.545


 

 

 

62.548

 

"Alleen de vredegerechten konden cijfers bezorgen en die zijn dalende (zie tabel); de rechtbanken van eerste aanleg, de rechtbanken van koophandel, de arbeidsrechtbanken en de politierechtbanken niet, maar we kunnen ervan uitgaan dat minnelijke schikkingen daar weinig voorkomen", stelt Sabien.

 

Kamers voor minnelijke schikking

 

"Voortaan zullen de partijen in elke fase van de betwisting, in aparte kamers voor minnelijke schikking, kunnen proberen om tot een akkoord te komen, met de nodige begeleiding en deskundige hulp van een magistraat. Op die manier wordt de taak van rechter-verzoener geherwaardeerd, naast de opdracht van een rechter om partijen door te sturen naar bemiddelaars of om uiteindelijk te beslissen in een geschil”, zegt Sabien.

 

“Als de partijen toch geen overeenstemming zouden vinden, dan wordt de zaak trouwens naar een andere rechter doorverwezen, zodat de onafhankelijkheid van deze laatste gegarandeerd blijft en hij niet gehinderd wordt door enige voorkennis over het geschil."

 

Ook minnelijke schikking bij het Hof van Beroep

 

Intussen heeft Sabien een nieuw wetsvoorstel ingediend, waardoor minnelijke schikking altijd mogelijk moet zijn in alle burgerlijke rechtszaken (geschillen over huur of facturen, aansprakelijkheidsgeschillen, enz.) in aparte kamers, niet alleen in eerste aanleg maar ook bij het Hof van Beroep.

 

Sabien wil het systeem van de familierechtbank dus veralgemenen naar alle burgerlijke geschillen. Volgens haar zal dit de procedure versnellen, de gerechtelijke achterstand verminderen, extra procedures en kosten daarvoor uitsparen en vooral Vrouwe Justitia een menselijker gelaat geven.