Nieuw: de familierechtbank


Familierechtbanken werden speciaal opgericht voor familiale geschillen, zoals betwistingen rond echtscheidingen, onderhoudsgeld, adopties of gevallen van familiaal geweld. Voordien werden zulke geschillen bij de vredegerechten behandeld.

"In de familierechtbank zullen alle beslissingen rond één familie in één dossier worden samengebracht en door één magistraat worden behandeld", zegt kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), die het wetsvoorstel over de familierechtbanken enkele jaren geleden indiende.

Versnippering

"Op die manier moet de versnippering van bevoegdheden in familiezaken tussen het vredegerecht, de rechtbank van eerste aanleg en de jeugdrechtbank een halt worden toegeroepen. Bovendien worden een aantal procedures versoepeld. Zo zullen familiale geschillen voortaan eventueel in kamers voor minnelijke schikking kunnen worden beslecht."

De familierechtbank heeft een lange politieke weg afgelegd. Twee jaar geleden keurde de Kamer de oprichting van de rechtbanken al goed, maar in de Senaat liep de nieuwe behandeling niet bepaald van een leien dakje. Er kwamen nieuwe hoorzittingen, een oriëntatienota van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) en veel gebakkelei aan te pas.

Vanaf 1 september wordt ook de rol van de vrederechters uitgebreid. Momenteel behandelen die geschillen waarbij een particulier betrokken is tot 1.860 euro. Vanaf volgende week wordt die grens opgetrokken tot 2.500 euro.

Bron: De Morgen, 29 augustus 2014.