Al 2.700 kinderen met dubbele achternaam


In België worden gemiddeld 42.333 kinderen geboren in vier maanden. Van hen kreeg dus 3,7 procent de dubbele achternaam, 3,5 procent de naam van de moeder. Lahaye-Battheu: 'Ter vergelijking: in Frankrijk draagt 6,5 procent van de kinderen de naam van de moeder en 8,5 procent de dubbele naam.' 85 procent krijgt nog steeds de naam van de vader. Bij het Grondwettelijk Hof is een klacht ingediend omdat een kind automatisch de naam van de man krijgt bij onenigheid.

Geens gaf wel mee dat de cijfers nog niet helemaal accuraat zijn, want het Rijksregister werd pas op 1 september aangepast.

Bron: De Standaard, 4 december 2014. 

 

Al meer dan 2.600 Belgen met dubbele achternaam

Vier maanden na de inwerkingtreding van de nieuwe naamwetgeving hebben bijna 2.700 Belgen een dubbele achternaam. Zowat 1.600 kinderen kregen de naam van hun moeder. Dat blijkt uit cijfers die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijgaf aan de Kamerleden Raf Terwingen (CD&V) en Sabine Lahaye-Battheu (Open Vld). Sinds juni kunnen ouders ervoor kiezen om hun kind de familienaam van de vader, die van de moeder of een combinatie van beide namen te geven. Zonder overeenstemming krijgt het kind de naam van de vader. Op 4 oktober hadden al 2.677 Belgen een dubbele achternaam. 1.580 van hen kregen die bij de geboorteaangifte, 1.097 op basis van de overgangsmaatregel. Die maatregel geldt voor gezinnen die al kinderen hebben. De ouders krijgen, als ze dat willen, een jaar de tijd om een nieuwe familienaam voor hun kinderen aan te vragen bij de burgerlijke stand, op voorwaarde dat de nieuwe naam geldt voor alle kinderen en dat alle kinderen nog minderjarig zijn.

Bron: Het Laatste Nieuws, 4 december 2014.