Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 22 december 2014


Raadslid Eric Butaye wees er in zijn tussenkomst op dat het resultaat op kasbasis en de autofinancieringsmarge in het budget 2015 en het meerjarenplan van de stad, positief blijven. Dat hoort ook zo te zijn. Maar gezien de thesaurievoorraad op vandaag niet meer voldoende is om de uitgaven te dekken - de spaarpot die Open Vld aanlegde is op - , zullen er voortaan elk jaar leningen moeten worden aangegaan. Indien alle aangekondigde projecten gerealiseerd worden, stijgt de leningslast tegen 2018 naar maar liefst 32,6 miljoen euro. Het is een utopie dat alles gerealiseerd kan worden, maar als we ervan uitgaan dat 70% gerealiseerd wordt, dan zal de leningslast tegen eind 2018 toch zeker rond de 27 miljoen euro liggen. En dan spreken we nog niet van de 12,5 miljoen euro aan leningen die binnen het Autonoom Gemeentebedrijf terugbetaald moeten worden.

Aangaande het budget 2015 en het meerjarenplan van AGB De Kouter, is Open Vld de mening toegedaan dat er niet veel marge is. Het resultaat op kasbasis en de autofinancieringsmarge mag dan wel positief zijn tegen het einde van de legislatuur, maar het is wel héél beperkt positief. Wat indien de voorziene 300.000 zwembadbezoekers niet wordt gehaald? Wat als de kostprijs van het zwembad hoger uitvalt dan voorzien? Wat als de opening tegen half 2016 niet kan doorgaan? Dan zullen de twee cijfers enkel positief gehouden kunnen worden mits een hogere bijdrage vanuit de stadskas.

Sabien kwam voor Open Vld tussen op de vraag tot goedkeuring van het commercieel strategisch plan van Poperinge, om de leegstand in de stadskern tegen te gaan. Een studiebureau uit Hasselt werd in november 2013 belast met deze opdracht, die werd gegund aan ongeveer 27.500 euro. Intussen zijn we al meer dan een jaar verder, en is het rapport pas klaar. De acties die worden voorgesteld om de leegstand tegen te gaan, zijn lovenswaardig te noemen, maar er zal nog heel wat tijd nodig zijn vooraleer de eerste resultaten kunnen worden geboekt. Natuurlijk kan niet alles van vandaag op morgen verwezenlijkt worden, maar dat er (ook) in dit dossier al veel tijd verloren is gegaan, kan niet ontkend worden. Ook in dit dossier (cfr dossier aanpassing verkeerscirculatie) stelt Open Vld zich de vraag of stad Poperinge zelf niet genoeg gezond verstand in huis heeft om de problematiek aan te pakken. Unizo Poperinge kwam in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 al op de proppen met een mooi werkdocument waarmee men direct aan de slag kon. De fractie van Open Vld schoof heel wat mogelijke maatregelen naar voor in de gemeenteraden van juni en oktober 2013. Al dit gezond verstand werd naar de prullenmand verwezen. Nochtans ziet het studiebureau ook wel heil in de opmaak van affiches en bestickering voor leegstaande panden.

In de gemeenteraad van 30 september 2013 werd de heffing van een belasting op het verstrekken van logies - de zogenaamde toerismetaks - goedgekeurd door de meerderheid. De voltallige oppositie, met Open Vld op kop, stemde toen een krachtig "neen". Op vraag van Open Vld werd de invoering van deze nieuwe taks beperkt tot 1 jaar. Een evaluatie, en desgevallend herziening van het reglement, moest gebeuren voor eind 2014. Van die evaluatie is intussen nog niets in huis gekomen. Meer nog, de evaluatie wordt uitgesteld naar april 2015. Wordt vervolgd.