Open Vld zet moderner erfrecht op agenda


Dat een modernisering van het erfrecht hoog op de agenda staat, hoeft niet te verwonderen. Veel regels zijn intussen meer dan 200 jaar oud en dus niet meer aangepast aan onze samenleving. In de vorige regering werden onder toenmalig minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wetteksten geschreven en besproken, maar ze raakten in de korte legislatuur niet ter stemming. In het regeerakkoord van de regering-Michel is bepaald dat er een hervorming moet komen. De huidige minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), heeft zich nog niet uitgesproken over de concrete invulling.

De liberale Kamerleden Carina Van Cauter, Sabien Lahaye-Battheu, Egbert Lachaert en Patrick Dewael dienden intussen een wetsvoorstel in. Inhoudelijk hernemen ze wat onder de vorige regering al voorlag.

Hun voorstel omvat drie grote luiken. Een eerste wil meer vrijheid geven om te bepalen hoe het vermogen na het overlijden verdeeld wordt tussen bijvoorbeeld de partner, de kinderen en anderen. De meest gevoelige vraag is of het mogelijk moet zijn kinderen - al dan niet volledig - te onterven. Het wetsvoorstel behoudt de zogenaamde reserve van de kinderen. 'Omdat daarvoor nog steeds degelijke argumenten bestaan, zoals bijvoorbeeld de voortzetting van de opvoedingsplicht na het overlijden, een zekere vorm van familiale solidariteit, het minstens gedeeltelijke behoud van het familievermogen in de familie. Wel wordt de reserve van de kinderen in omvang beperkt, namelijk tot de helft', zegt hoofdindienster Carina Van Cauter. Vandaag hangt de omvang af van het aantal kinderen.

Het wetsvoorstel maakt het wel mogelijk ouders te onterven. Dat is van belang voor wie kinderloos overlijdt. Behoeftige ouders zullen wel nog steeds aanspraak kunnen maken op een onderhoudsuitkering uit de nalatenschap waarvan ze uitgesloten zijn.

Een tweede luik slaat op de zorgbehoeftige kinderen. Er ligt een ruimere definitie voor van wat een 'zorgenkind' is, omdat die nu haast beperkt is tot ernstig geesteszieken.

Ten slotte willen de indieners van het voorstel dat erfovereenkomsten in bepaalde omstandigheden mogelijk worden. Daarmee kunnen bijvoorbeeld ouders bij leven met hun kinderen een overeenkomst maken over wie wat juist erft. Vandaag is het verboden overeenkomsten te sluiten over de nalatenschap van iemand die nog niet overleden is. 'Om te vermijden dat men onder druk een overeenkomst aanvaardt, bepaalt het voorstel dat men individueel bij de notaris komt om al dan niet afstand tot bepaalde goederen te ondertekenen. je kan dat akkoord ook weer intrekken,' zegt Van Cauter.